Inför finalen

”It all ends here”, var under många år slutspelets slogan. Jag har inte sett den någonstans i år. Obegripligt. Den var vansinnigt cool. Men det är det som gäller. Idag, den 18:e november, slutar det som började på nyårsafton i Brisbane för nästan elva månader sen. Det är dags att stänga atp-säsongen 2018, och jag tror att vi kommer göra det med en lite bättre match än många tror. Jag tror att Zverev kan tänkas ha en liten chans här.

19:00 Djokovic-Zverev 1,15-6,05 Bethard

Tittar man på Djokovic segrar nu senaste veckorna, slakt i Shanghai och slakt i London i veckan, om men ser till siffrorna, ja då är det knappast så mycket snack om saken. Om man däremot minns hur det såg ut i mitten på veckan som var här, då är det kanske lite mer snack om saken ändå.

Zverev borde i min värld ha fått med sig första set i gruppspelsmatchen. När han inte fick det var han slagen. Det går inte att orka en sån sak. När man lyckas hänga med Djokovic och vara minst lika bra, men ändå inte får med sig något, då går det ju inte. Då är det bara att vika in årorna och förlika sig med att det inte gick att besegra den bäste idag heller. Men hade han fått med sig det där setet, det hade ju inte blivit 6-1 i andra i alla fall.

Jag har ofta tyckt att Zverev varit lite överrankad sen han kom upp på topp-5. Han har känts extremt långt efter de bästa för att vara så högt rankad. Om jag underskattat honom tidigare, eller om jag överskattar hans spel den här veckan, eller inget av dem, det får väl andra avgöra, men som han sett ut den här veckan är något av det bästa jag sett från honom. Vissa långa spelare missgynnas i sin serve av att underlaget är snabbt. Isner, mest av allt. Men det ska ju egentligen gynna servarna, och Zverev är en av servarna som lyckats utnyttja snabbheten. Jag tycker hans serve är klart underskattad. Han servar exempelvis lika hårt som Isner. Och med den här lilla extra skjutsen i underlaget blir det riktigt svårt att hinna med. Djokovic är bäst av alla på att läsa servar, det är inte så bra för Zverev som har just det som sin svaghet i servandet, att det inte är så mycket lurigt och svårläst över serven, men kraften gör ändå att Djokovic inte med någon sorts enkelhet kommer få till breaken idag. Och väl i spelet, han har imponerat där också under veckan, Zverev. Han kan aldrig mäta sig med Djokovic helt och hållet där, men han kan hänga med, förutsatt att han får en del utdelning på serven.

Inte mycket till hemligheter. Ingen av spelarna är särskilt lurig. De kommer inte hitta på något taktiskt, och de har inga direkta svagheter som kan utnyttjas. Det blir till att spela, serva, och returnera så bra som möjligt. En kraftmätning helt enkelt. En kraftmätning som Djokovic absolut oftast vinner, men jag tycker absolut inte att Zverev är så chanslös som exempelvis oddsen indikerar.