Kungen föll

Kungen föll, så slutade säsongen 2018, och det är ju helt omöjligt att inte börja längta ännu lite mer efter nästa säsong. Nu blir det plötsligt kamp.

Det finns en väldigt klar och tydlig anledning till att Zverev vann det här och det är hans förbättrade serve. Unga spelare måste förbättra saker. Det är de allra flesta unga spelares absolut största problem. Man är bra för sin ålder, man visar sig hålla mot relativt bra seniorer, och man tycker därmed att man har ett spel som fungerar. Man slutar förbättra sig. Att sluta försöka förbättra sig, det ska man inte göra förrän man fyllt 25 år, helst ännu senare. Det finns hur många exempel som helst på folk som förstört sina karriärer på just detta. Man har varit bäst eller nästan bäst som junior, men har sen inte blivit ett skit som senior. Titta bara på våra svenska spelare de senaste åren. Vi har haft många spelare som gått jättebra som juniorer, men sen har det inte blivit något. Det är precis därför. De har slutat bli bättre alldeles för tidigt. Zverev har alltid legat i toppen i sin ålder, men han har faktiskt inte varit sådär otroligt överlägsen att det känts givet att han skulle bli en av de absolut nästa i världen. Han har dock än så länge aldrig slutat förbättra sig, och det har tagit honom till just den absoluta toppen.

Senast alltså serven. Han är en servekanon nu, och jag tycker det är så otroligt spännande.

Som ni vet anser jag att Djokovic är den bästa spelaren som funnits. Inte den Djokovic som är just nu, men den Djokovic som var för några år sen. Jag säger också att jag inte för en sekund inbillar mig att han kommer vara den bästa spelaren någonsin under vår livstid. Det kommer komma bättre spelare. Spelet utvecklas alltid. Min prognos de senaste åren för hur det ska hända är att det ska komma någon som Djokovic, som är extremt bra i spelet, bäst av alla, men som till skillnad från Djokovic också haren av världens bästa servar. Djokovic har i grunden alla möjligheter att ha det, men han har inte lyckats, och kanske inte försökt tillräckligt. Han försökte lägga om serven för ett antal år sen, och skaffade sig då en teknik som han skulle kunna ha en riktigt bra serve med, men han hade inte tålamodet att låta det gå dåligt ett tag innan serven satte sig.

Har han kommit nu då?

Det har han ju inte. Zverev kommer inte bli bäst, och inte dominera, inte nu i alla fall, men han är just den spelare som jag hela tiden trott krävs om man ska bli bättre än Djokovic. Att vara lika bra eller lite sämre än honom i duellerna, men ha en serve i klass med eller nästan i klass med de nästa i världen. Tittar man på Zverevs serve just nu så skulle jag säga att den är bäst av alla spelares utom servekanonerna. Då jämför jag med Del Potro, jag jämför med Cilic, och liknande stora spelare. Federer, svårjämfört, men den här veckan var åtminstone Zverevs serve väldigt mycket mer vägvinnande. Sen finns servekanonerns med Isner, Raonic, Karlovic, Anderson, deras nivå är han inte uppe på, men Zverevs serve är topp-10 i världen, och det är väldigt ovanligt för en spelare som i grund och botten är en baslinjebollare. Han har hoppat upp på en helt annan nivå än tidigare. Hans förstaservar ligger på 220 kmh i snitt, och det är fruktansvärt hårt. Det är klart hårdare än alla normala spelare och det är uppe på samma nivå som servekanonerna. Sen är hans serve inte lika bra som deras ändå som sagt. Men den är otroligt hård, och han placerade den på ett föredömligt sätt den här veckan. Han slog runt 20 ess i sina matcher, och det jämfört med de andra toppspelarna, som knappt slår några ess när de möter varandra, det är ganska stor skillnad det att börja varje match med 20 poäng på sitt konto.

Sen vet ni som hållit på med tennis, eller en annan bollsport, att spelet har en tendens att fungera som absolut bäst när man servar som bäst. Det underlättar liksom. Det tar pressen från axlarna. Och man börjar helt enkelt spela bättre. Så var det nog lite med Zverev den här veckan, och framför allt i finalen. Det tempo han spelade i igår, det där tror jag inte han tål egentligen riktigt. Men han vågade stå och halvchansa en aning, för han hade en sån enorm trygghet i att serven hela tiden kunde lösa det åt honom.

Det finns brister i Zverev. Han kommer alltid vara lite utsatt, om han inte förbättrar sig något alldeles oerhört vad gäller tempot. Han står normalt en bra bit bakom baslinjen för att hinna med sina stora svingar och i och med det finns alltid chansen för offensiva spelare att helt enkelt smaska bort honom när bollen är i spel. Jag tror han får svårt att ändra på det, även om han tveklöst kommer tåla och tåla högre tempo. Ska man säga något negativt om Djokovic, eller ja, man kan säga mycket negativt om Djokovic, men han är inte den som ändrar något när det håller på att gå åt fel håll, trots att han har kunskaperna för att göra det. Kom ihåg spelet han använde sig för att ta över tronen från Nadal. Det där hyperoffensiva spelet som var totalt ohanterbart. I gårdagens final borde han givetvis försökt börja spela mer offensiva när han märkte att Zverev helt enkelt inte missade, men det gör han inte, Djokovic, och därmed får han skylla sig lite själv att han inte lyckades ta sig in i matchen.

Sen ska man givetvis ställa sig frågan hur det står till med Djokovic rent fysiskt. Eller psykiskt. Jag tror mer det är skallen. Djokovic är när han är i bästa skick den spelare som har bäst fysik totalt sett i konkurrens med Nadal. Att han då skulle vara trött i början av andra set igår, i en match som absolut inte var utmattande fysiskt, det är ju jäkla märkligt, det måste jag säga. Han var trött i finalen i Paris också och går man tillbaka till lite tidigare i år, han har varit trött i de absolut flesta av matcherna han förlorat, i Australian Open exempelvis. Det kanske helt enkelt är så att man blir lite trött av att förlora, vad vet jag. Han har sett ganska mycket piggare ut i de matcher han vunnit första set tidigare i slutspelet.

Bra match. Grymt bra match. Det var inte den absolut högsta nivå vi sett, men det var en av de bästa matcherna i år, och att få stänga säsongen med en sån match, det är ju så klart hur härligt som helst. Vi kan lita på att Zverev kommer gå in i den här försäsongen med en känsla av att det inte krävs så otroligt mycket mer för att ta över, och kanske att det här fick Djokovic att kvickna till lite också. Visst, han har varit överlägset bäst i år, men han är inte tillräckligt bra för att vara ohotad, det såg vi igår.

ATP-säsongen slut, men säsongen på vamosrafa.se tar aldrig slut. Vi börjar snart ladda för Davis Cup-finalen i helgen och när den matchen är slut, då ska vi börja sammanfatta säsongen, titta fram emot nästa säsong, men viktigast av allt, vi ska fräsa oss igenom min årliga topp-100-lista. Den är ju rätt rolig, tycker ni inte? Dessutom tror jag att vi ska försöka spåna fram lite nya, roliga grejer här på sidan till nästa säsong. Nu när vi äntligen har något som fungerar tekniskt, till och med inklusive kommentarer, då måste vi ju se till att göra det ännu bättre.

Zverev vann. Djokovic var bäst i år, och vi fick en grym avslutning. Härligt!