Slutspelarnas slutbetyg

Hur slutade det då? Vilka levererade? Vilka levererade inte? Vilka gjorde sådär mittemellan?

Allt utefter deras förutsättningar. Såhär tycker jag de skötte sig.

Märkligast

Nishikori

Vad fan var det som hände? En jättebra match mot Federer och sen…ja? Vad hände? Sen stod han för två av de sämsta prestationerna jag sett från en spelare på högsta nivå under den här säsongen, och kanske faktiskt någonsin. Så otajmad han var, så dåligt han träffade bollen i de två sista matcherna, helt otroligt. Det går inte riktigt att bedöma honom, för det går inte att veta vad som hände. Om han bara helt plötsligt glömde bort hur man spelar tennis, eller om det var något fysiskt. Mentalt kanske. Ni vet golfspelarna som plötsligt inte kan få i en putt från en meter, trots att de normalt sätter 99 av 100, den där mentala låsningen där man rycker till precis när man ska slå till bollen. Det är det närmaste en rimlig förklaring jag hittar. Nishikori drabbades av dartitis, helt enkelt.

Svagast

Thiem

Jag hade förväntat mig mer. Han är inte bra på hardcourt, snabb hardcourt blir en mardröm för honom, men det var två klena insatser. Att han sen slog Thiem när det i princip redan var kört, det säger ju liksom ingenting med tanke på hur värdelös Nishikori var.

Ingen höjdare

Isner

Han var på förhand slutspelet klart svagaste kort. Han vann ingen match, men det skulle han inte göra heller. Samtidigt så, Isner kan ju bättre än såhär. Han spelade verkligen inte särskilt bra och lyckades inte alls utnyttja det snabba underlaget till sin fördel i egen serve. Lite under vad man kunde förvänta sig på Isner, tycker jag.

Hyfsat

Federer

Det blir ju en liten besvikelse på Federer trots allt. Torsk mot Nishikori, inte så bra. Okej mot Thiem, helt okej mot Anderson, men sen torsk mot Zverev. Överlag inte mycket att säga om dock. Nishikoritorsken är ju plumpen, att torska mot Zverev så bra som han var, det ska ingen skämmas över. Jag tycker det var okej. Men det var inte bra. Äh, det var hyfsat.

Cilic

Instinktivt kände jag att Cilic insats var rätt svag, men det var den egentligen inte. Han hade break upp i båda seten mot Zverev och sett till hur kalaset slutade, det var ju rätt bra gjort. Torsk mot Djokovic, där åtminstone jag kände att han hängde med helt okej, och en seger mot Isner. Hyfsat. På förhand hade jag trott att han skulle nå semifinal men nu råkade ju Zverev vara rätt bra.

Bra

Anderson

Anderson förtjänar ett högt betyg. Otroligt stabilt. Torsk mot Federer, men det är en matchup som inte passar honom särskilt bra och Federer var rätt bra i den matchen, då kan man inte förvänta sig något annat än en förlust. Sen torsk mot Djokovic, han är inte tillräckligt bra helt enkelt. Efter sina förutsättningar ska Anderson vara nöjd med sin Londoninsats.

Riktigt bra

Djokovic

Slutbetyget blir för mig högt, trots att han inte gjorde det han skulle, vinna turneringen. Han var bombsäker i de fyra första matcherna. Tror han var obruten fram till finalen va? Och jag tror han bara hade breakbollar emot sig i ett enda gem fram dit. Spelmässigt kändes det kontrollerat. Sen åkte han på en nit i finalen, men det var mer Zverev som vann den matchen än Djokovic som förlorade den. Djokovic ska ändå vara nöjd med slutspelet, även om han som favorit förstås förväntades vinna.

Megabra

Zverev

Man hade kunnat kalla insatsen för felfri, men han fick ändå rätt bra med smörj av Djokovic i gruppspelet. Det andra setet där var vekt, så helt felfritt var det inte. Men givetvis, han har ju haft några genombrott vid det här laget. Jag tycker det här är hans klart största. Han vann masterstitlar i väldigt ung ålder, men då handlade det om segrar mot spelare som normalt inte är så långt framme eller spelare som inte var i form. Nu tog han slutspelet, han slog de bästa spelarna, och han gjorde det faktiskt dessutom i raka set. Dessutom en rejäl spelmässig höjning jämfört med någonsin tidigare. Megabra, helt enkelt.