Välkommen åter, Zverev

Man ska vara lite försiktig. Göran Zachrisson pratar alltid om att man ska vara försiktig, och att det är för tidigt, och allt sånt. Det är inte klart förrän det är klart, så att säga. Det är klokt att tänka så, om än ganska tråkigt. Jag tycker emellertid det passar ganska bra in en sån här dag. Jag tycker man ska vara väldigt försiktig med att skicka upp Zverev i den absoluta toppen efter slutspelsvinsten. För om man ska vara riktigt ärlig, stoppa in Zverev i den här matchen, och han hade blivit demolerad.

Skönt ändå. Vi brukar såhär års alltid ha en diskussion om vilken som var årets match. Just i år kan det inte vara någon diskussion va? Det måste vara just den där.

Efter att ha följt tennisen här i slutet av säsongen, vad säger ni, kan den absolut högsta nivån för närvarande nås om Nadal inte är inblandad? Jag svarar nej. Till liten del blir man förblindad av att det är så snyggt, så sevärt, när Djokovic och Nadal spelar, men det är till liten del. Till största del är det att just den tennis som är när de är inblandade är den bästa. Det finns ingen annan, inga andra, som på eget håll eller i matcher mot Djokovic eller Nadal kan ta sig upp på den där nivån. Så enkelt är det. Det är bara när de möts som det kan bli som absolut bäst.

Titta bara på tempoväxlingarna i den där matchen, och så jämför ni med Zverev-Djokovic i söndags. Det är en viss skillnad, eller hur? Djokovic och Nadal vet vad som måste göras när de möts. De måste hugga så fort en möjlighet ges. Det behöver de inte göra mot någon annan.

Intressant i sammanhanget också att Zverev ännu inte slagit Nadal på fem försök. Två på hardcourt, tre på grus. Han har haft sina chanser. Djokovic må vara världens bästa returnerare, genom tiderna också så klart, men han har en svaghet i sitt returnerande. En svaghet som är Nadals enda styrka som returnerare. Nadal är bäst på att backa bak maximalt och till varje pris sätta bollen i spel, det mest moderna sättet att returnera som under den här säsongen spred sig lavinartat på touren. Djokovic står kvar vid baslinjen oavsett vad som händer. Detär fullt förståeligt, för att han är så överlägsen på det och att det inte passar hans spel att börja poängen med en jättedefensiv position. Men mot just en spelare som Zverev, som har farten som sin enda styrka i servandet, när Zverev möter Nadal kommer Nadal ta hans enda styrka ifrån honom, och i och med att Zverev inte har något säkert avgörande slag att använda sig av på Nadals höga, loopande returer, det kommer bli andra bullar för Zverev när han också behöver slå Nadal i turneringarna, det kan jag säga.

Om ni redan nu har lite ångest över att det inte finns någon tennis att titta på. Hela den här fantastiska matchen finns faktiskt tillgänglig. Och när man tittar börjar man ju längta till sommaren en aning, minst sagt.