De rök från touren

Varje år såhär års är det lite kul att kolla på vilka som försvann från atp-touren under den gångna säsongen. Vilka som inte höll längre.

Enkelt uttryck kan man säga att om man är topp-100 i världen, då är man en atp-spelare. Är man inte topp-100, då är man det inte.

106, Sock

Givetvis den som utmärker sig allra mest. Vinst i Paris, semifinal i slutspelet, men det var förra året det. I år lyckades han bara vid ett enda tillfälle vinna två matcher i rad, i årets absolut sista turnering, den i Paris. I övrigt var det skit, och att han ändå nästan är topp-100 säger mycket om hur mycket det är värt att ha höga seedningar. Han höll inte sin seedning en enda gång i år fram till Paris, men han samlade ändå en hel del poäng, mestadels på turneringar där han stod över första omgången med sin seedning och sen lyckades vifta in en match.

109, Lorenzi

Topp-50 i ganska många år, men i år sprack den bubbla som borde spruckit så mycket tidigare. Kommer han någonsin lägga av? Det känns ju inte så. Han är en evighetsmaskin. Han har redan hunnit med en livstid på challengertouren innan han tog sig upp till atp-touren och sen spelat på atp-touren i många år. Nu kommer väl ett avslutande challengerkapitel kan man tro.

110, Donaldson

Spelade rätt lite men spelade inte heller bra när han väl spelade. Bra tycker jag. Det är ett av de största luftslotten som vi haft på touren de senaste åren. Han är inte bra, ändå var han uppe på topp-50 redan som liten valp förra året.

124, Baghdatis

Han får ju inte vara nöjd med den här rankingen, Baghdatis. Undrar vad han hittar på framöver.

125, Ferrer

Ska spela fram till i sommar och sen lägga av. Frågan är vad han ska spela. Kommer han få wildcards? Tveksamt säger jag. Ett halvår på challengertouren och sen några spanska mastersturneringar på wildcards, nej, känns märkligt. Han kunde lika gärna dra av plåstret redan nu.

137, Muller

Har lite i skymundan lagt av. En en mina stora favoriter genom åren. Vi får skriva mer om hans karriär under uppehållet.

140, Benneteau

Också en rätt stor spelare som försvann i år, och nu lägger av. Han lär finnas runt laget i DC-finalen i helgen, men kommer knappast spela. Han måste ju bli nästa förbundskapten i Frankrike, kan man tycka. Det borde åtminstone inte finnas någon mer lämpad. Väldigt troligt, precis som med Muller förresten, att han har en framtid som tränare. Två taktiska rackare som garanterat har mycket att lära ut.

179, Zeballos

Skulle förvåna mig om det blir så mycket mer singel för Zeballos. Det var rätt många år sen han egentligen höll på atp-touren i singel men han har ändå ofta haft en märkligt hög ranking. Nu har bubblan spruckit och i slutet av årets spelade han bara dubbel. Kan nog fortsätta så skulle jag tro.

198, Mahut

Ska sluta spela singel nu vid årsskiftet, så han har spelat sin sista singelmatch, men dubbel lär han väl köra på med. Jag har inte hört något annat i alla fall. Och jag blir i och för sig inte förvånad om han dammar av singelspelet lagom till grässäsongen.

213, Robredo

Det här är ju lite svårt att förstå hur han orkar, men ja, han är okej på challengertouren numera. Och jag har inte hört något om att han ska sluta.

214, Troicki

Troicki har ett stort jäkla berg framför sig. Inte bara att han tappat sin ranking. Han kan inte spela längre. Blir challengertouren nästa år hur som helst.

242, Bellucci

Kanske den mest vilsna av alla spelare. Han är oftast inte skadad sådär jättemycket, han har bara tappat allt. I grunden en spelare som ska vara topp-50 i världen. Men hans karriär har bara tvärdött.

249, Brown

Märkligt. Tycker inte han varit så mycket sämre än vanligt men det har bara inte blivit några poäng.

267, G.Melzer 

Hade ju ranking för att spela på atp-touren i början av året men det har inte gått så bra, vilket är rimligt. Maken till överrankad spelare när han var topp-100, det har man ju knappt sett. Storebror har lagt av, lillebror får jobba hårt för att komma in i challengerturneringarna utan kval i början av nästa år.

293, F.Mayer

La av efter US Open. Gjorde han väldigt rätt i. Känns som han mått rätt dåligt psykiskt under stora delar av sin karriär va? Undrar hur han kommer klara sig utan tennisen. Förhoppningsvis bättre.

299, Dolgopolov

Skadad eller avstängd, jag låter det vara osagt. Försvann gjorde han i alla fall i år. Helt spårlöst.

321, Estrella Burgos

Bubblan sprack i Quito. Sen fanns det inget kvar.

331, J.Melzer

Lagt av nu, som sagt. Avslutade i minst sagt stor stil med att slå Raonic hemma i Wien innan han lämnade walkover med skada. Fint avslut. Men om man ska vara ärlig var det flera år sen han fungerade som singelspelare.