Inför fredagens finalmatcher

Vi nosade lite på det igår, men vi ska givetvis prata mer om själva matcherna också. Har vi inte redan lite abstinens? Det känns som det var sisådär ett par månader sen som finalen i slutspelet spelades. Det var i söndags.

14:00 Chardy-Coric 3,90-1,30 Bethard

Jag tycker det är ett lite konstigt beslut ändå, att man bänkar Pouille och väljer Chardy. Pouille är en i grunden klart bättre spelare, han har visat att han håller utmärkt i stora matcher i Davis Cup och kanske mest av allt, jag tror man läser av de inbördes mötena lite fel. Ja, Chardy har 2-1, 1-1 på grus som dagens match spelas på. Den senaste matchen så sent som i Monte Carlo förra året. De två andra spelades 2015, och då var ju Coric inte precis vuxen. Man går på en enda match, en match som Chardy vann knappt innan Coric slagit igenom på allvar. Jag tror det är ett misstag. För jag tror inte att det här passar Chardy bra alls spelstilsmässigt.

Hur ska han föra det liksom?

Coric är inte direkt världens mest sevärda eller underhållande spelare. Han är en arbetare, som alltid gör exakt det han ska. Han håller längden på slagen, han får tillbaka mer än de flesta, och han ger inte bort ett skit.

Låter det där som något som passar en vild offensivspelare som Chardy bra?

Inte direkt.

En hårdslående och ibland säker Pouille däremot, som helt utan form spelade jämnt med Coric i Basel för bara några veckor sen, det hade varit ett bra val.

Jag tittar inte så mycket på statistik. Det kan säkert vara en svaghet ibland. Men jag tror att det nästan alltid är en styrka. Jag är helt övertygad om att det som vägde över till Chardys fördel är att han har plus i inbördes möten mot Coric medan Pouille har minus. Jag tycker man borde gått på hur det ska vara istället. Och det ska vara så att det här inte passar Chardy bra.

Coric kommer få göra exakt det han vill. Hålla stabiliteten, kontra, försvara sig, och att Chardy över fem set ska smälla in tillräckligt många kanoner för att vinna den här matchen, jag tror helt enkelt inte på det. Jag tror däremot att Pouille hade haft en väldigt bra chans.

Inte så smart av förbundskapten Noah alltså, tycker i alla fall jag.

17:00 Tsonga-Cilic 4,20-1,27 Bethard

Egentligen är det 4-5 i inbördes möten här. Tsonga har två segrar på challengertouren. Ska man inte räkna dem? Kanske inte, men ska man i så fall räkna matcher som är sju, åtta, nio, tio, till och med drygt elva år tillbaka i tiden i det här fallet? Jag tycker det är lite samma skit. Antingen räknar man allt eller så gör man det inte.

Bara en match på grus, Cilic vann den i Monte Carlo 2015. Senast de möttes vann Tsonga, i Rotterdam förra året.

Grus, rätt svagt underlag för båda två, men faktiskt klart svagare för Cilic. Han vinner bara 62% av sina matcher på grus på atp-touren. Tsonga vinner 66% av sina. På andra underlag är deras siffror väldigt jämna. Inget konstigt egentligen. Cilic har svårt att röra sig på grus. Hans spel passar egentligen okej för underlaget, men han rör sig klumpigt, dåligt på grus. Tsonga tvärtom egentligen. Hans flacka slag passar inget vidare på grus, men han rör sig riktigt bra på underlaget för sin spelstil.

Cilic har varit en av världens bästa spelare i år, precis som de senaste åren. Tsonga har knappt spelat överhuvudtaget.

Så Cilic vinner idag?

Han ska förstås göra det, men jag har en jäkla känsla av att Tsonga kommer hitta på något utöver det vanliga idag. Han är en av de spelare jag någonsin sett som kan höja sig absolut mest av en hemmapubliks hjälp och idag kommer han få ett stöd som går utanpå i princip allt som finns att tillgå.

Dessutom har jag liksom bara en känsla. En känsla av att det en sån här dag inte spelar mycket till roll att Tsonga inte spelat tennis det senaste året. Han kommer gå in i någon slags bubbla där han fullständigt skiter i det och det skulle faktiskt förvåna mig om han inte gör en riktigt fin match idag.

Sen har han kunnat träna på grus i flera veckor, Tsonga. Cilic spelade på hardcourt i slutspelet så sent som för en vecka sen. Också fördel Tsonga.

Jag förstår att man måste utgå från att Cilic vinner. Han är topp-10, Tsonga har inte spelat på ett år. Men titta på oddset däruppe. Det där hade jag tagit med hull och hår. Dessutom får man magisk underhållning för pengarna. Han kommer bjuda på show, Tsonga. Inbilla er absolut ingenting annat.