Fransk kollaps

Det låter rätt gott ändå, gör det inte? Fransk kollaps. Men nej, det är ingen mustig köttgryta, det är vad som hände i Lille igår.

Två stora favoriter från Kroatien. Fransmännen stod i runt fyra gånger pengarna båda två igår, så det hade varit en skräll om någon av dem vunnit sin match, men man kan ju förlora på olika sätt. Och det här var inga bra sätt de förlorade på.

Chardy var så chanslös mot Coric att det bara var pinsamt åt det. Det var så dåligt att man var tvungen att kasta sig in för att kolla rankingen och jag måste ju vara ärlig och säga att om man är så dålig som Chardy var igår, då kan man inte ha sett bra ut på träning. Det går inte att prestera så dåligt om man är i form. Gasquet och Monfils, Frankrikes två högst rankade och bästa spelare var inte tillgängliga till den här finalen, skadade. Simon var tillgänglig, men ändå inte. Han kommer visst inte så bra överens med några av de andra. Pouille satt och värmde bänken, och sen kommer Chardy. Jag tycker ju lite grann att om man ska sätta en spelare som i grund och botten är så mycket bättre, som Pouille är, då måste alternativet ha sett bra ut, och det kan inte Chardy ha gjort, så det där var ett skitbeslut helt enkelt. Jag får också säga att jag tycker det är aningen märkligt att man inte tog med Paire istället för Chardy. Den här finalmatchen handlar om att överraska, om att prestera något utöver det vanliga. I normalfallet vinner inte Frankrike, de förlorar den här finalen med 3-1 om alla matcher går som de ska, och därmed hade man behövt en Paire som i sina bästa stunder kan prestera saker som är långt utöver det vanliga. Chardy hade inte ens kapacitet att göra det igår, om man frågar mig.

Tsonga sen, och där var det inte lika illa. Det var inte samma genomklappning som av Chardy men precis som Chardy kom han ut från som match mot Cilic utan setvinst. Jag tycker det är lite för dåligt. Tsonga dock förlåten. Han hade precis alla marginaler emot sig och till slut höll inte kroppen heller. Men han hade flera breakbollar, både i mitten av andra och tredje. Cilic spelade dessa bollar fantastiskt bra, så Tsonga kunde inte mycket göra, men om han lyckats få med sig någon av dessa poäng, då hade det sett helt, helt annorlunda ut. Jag tror att det enda som behövts för att vända den där matchen hade kunnat vara att Cilic blev lite nervös. Han spelade jättebra, Cilic, men det riktigt kändes att han i någon mån stod och väntade på att bli nervös. Han var liksom aldrig säger och väldigt synd att Tsonga inte åtminstone fick utforska vad som skulle kunna hända. Kul från den matchen för övrigt att Tsonga lackade ur totalt på Cilic studsande innan han skulle serva. Lite spel för galleriet kanske, och lite av ett försök att få Cilic ur balans, men det är ett jävla ofog det här studsandet som fler och fler i större och större utsträckning ägnar sig åt innan de lyckas skicka iväg serven. Jag är absolut inte en av alla de som tycker att man ska jaga varje sekund i en tennismatch för att spara tid. Tennis är ett långsamt spel och om man försöker snabba upp spelet på ett sätt som påverkar kvalitén negativt då spelarna helt enkelt inte orkar, då är man snett ute. Däremot, det här studsandet, särskilt inför andraserven, som enbart handlar om spelarnas mentala problem och i något fall om att störa motståndaren, där borde man verkligen ta i med hårdhandskarna. Vi har bollkallar, spelarna har fickor att ha en tennisboll i. Det finns ingen som helst anledning till att det ska ta mer än tio sekunder från det att man missat förstaserven till det att andraserven är i spel.

Arenan var långt, långt ifrån utsåld. Det blev aldrig något drag. Fransmännen var för långt ifrån. Den första dagen av helgens DC-spel blev långt ifrån vad åtminstone jag hade tänkt mig.

Hörde någon helt osannolik statistik igår om att det bara hänt tio gånger eller något åt det hållet att någon hämtat upp 0-2 i en DC-match. Kan det stämma verkligen? Ingen aning. En gång skulle det ha hänt i finalsammanhang, 1950 eller något sånt. Inte mycket talar för att Frankrike ska lyckas nu. De hade verkligen behövt en match igår. Men dubbeln idag ska de vinna, och sen finns ändå möjligheter på söndag. Pouille kan nog tänkas ha relativt lätt för Cilic och Coric i en avgörande match sen, jag vet inte. Frankrike kommer inte ha något att sätta in mot honom då Chardy givetvis inte får spela den matchen, Pouille åste spela istället för Chardy med tanke på hur usel Chardy var igår. Tsonga antagligen för skadad för att spela. Då går budet till Herbert i så fall, och han är varken något mentalt monster eller ens halvhyfsad på grus men i en avgörande match, man vet aldrig. Vore oavsett vilket sjukt kul att få den där avgörande matchen.