98, Ferrer

98, (126) David Ferrer

Det blir ju lite konstigt det här. Ska man behöva säga att Ferrer knappt är topp-100 i världen? Frågar man atp-rankingen är han inte ens topp-100 längre efter ett uselt år. Man såg dock att när han avslutade året med att spela en challenger, ja då bollade han med några av de bästa på den nivån. Han har inte hållit på atp-touren, men så har han också spelat de absolut tuffaste turneringarna och ofta också haft lite otur i lottningarna.

När han var på den absoluta toppen av sin karriär hade han en forehand som skulle kunna beskrivas som, kanske inte fruktad, men den var i alla fall något av ett vapen. I övrigt har hela hans karriär handlat om fysik. Han har varit snabbare än nästan alla andra och han har varit mer uthållig än alla andra. Det är inte många gånger under hans karriär som han på något sätt påverkats negativt av trötthet och det är helt otroligt. På många sätt en av de fysiskt starkaste spelaren som spelat tennis. Och det har ju krävts. Det är inte många spelare under 180 cm långa som lyckats så bra som han gjort. I princip ingen faktiskt.

Vad har då hänt?

Han har undan för undan tappat i snabbhet de senaste åren, och i år blev problemet akut. Han sprang inte längre på de riktigt svåra bollarna ute i hörnen och för en spelare som alltid levt i princip enbart på att hinna mer än motståndaren, då blir det ju väldigt jobbigt.

Åldern har tagit ut sin rätt helt enkelt för en av de riktigt stora de senaste tio åren. Han ska spela fram till sommaren är det sagt. Oklart hur han tänkts sig det. Han har inte ranking för att spela atp-turneringar och varför ska han ner och böka på challengertouren när han ändå ska sluta? Lite märkligt, men han kanske får en del wildcards, jag vet inte. Det är väl lite på gränsen när det gäller det kanske. han är ett stort namn, men kanske inte någon som någonsin direkt sålt några biljetter åt turneringar.