Topp-100 – De som rök

Då var det dags. min topp-100-lista är färdigställd. Antingen hackar man sig in på min dator. Eller i molnet faktiskt. Nyskapande som jag är har jag i år skapat listan i google docs för att slippa sitta och svära över att jag inte har listan tillgänglig när jag råkar vara på annan ort och känner för att prångla ut några placeringar. Så gör det, eller så har ni en jäkla spännande månad framför er med nedräkningen, plats 100 och hela vägen ner till världens bästa spelare. Enligt mig.

Kriterierna?

Ja, enkelt uttryckt bedömer jag bara spelstyrka. Man skulle kunna säga att det enda jag inte går på är resultat. Jag skiter fullständigt i resultat. Jag har sett alla dessa spelare massor av gånger i år, och jag har följt alla deras resultat i alla matcher de spelat under årets gång. Det har gjort att jag fått en bild av hur bra jag tycker de är. Men när jag nu gjort listan har jag alltså inte tittat på några resultat. Jag har bara gjort en subjektiv bedömning av hur bra jag anser att de är.

Innan vi kliver igång med plats hundra, här har vi de spelare som just nu ligger topp-100 på atp-rankingen, men som inte fick en plats på min ranking. Konkurrensen var helt enkelt för tuff för dem.

(72), Jordan Thompson

Passar ju bra att fortsätta min förklaring av kriterierna här. Det krävs väldigt mycket om man ska landa topp-100 på min ranking om man inte presterat något på atp-touren utan bara samlat poäng på challengertouren. Thompson har spelat elva atp-turneringar i år. Han har på dessa vunnit en match. Komiskt nog var spelaren han slog landsmannen Duckworth, som dels aldrig heller hållit på atp-touren, men framför allt spelat hela året på skyddad ranking och inte varit ens nära topp-100-nivå själv. Om man är topp-100 i världen ska man duga på atp-touren. Thompson duger inte på atp-touren, och är därmed inte en av världens hundra bästa spelare.

(79), Guido Andreozzi

En av årets riktigt stora challengerkungar, och han har faktiskt också vunnit ett par matcher på atp-nivå. Om jag gjort min ranking tidigt i somras hade nog Andreozzi funnits med, men sen dess har han inte spelat bra och visat att han inte håller mot starkt motstånd. Nära, men inte riktigt.

(85), Christian Garin

Här sitter jag och rabblar resultat, efter att ha sagt att jag inte går på det. Det gör jag ju tydligen, men då på det jag har i huvudet, inte det man kan läsa sig till på diverse statistiksidor. Garin spelade en, och vann ingen, match på högsta nivå i år. Man måste visa lite mer för att anses vara topp-100. Tycker också han fått lite fler poäng än han förtjänat på challengertouren. Han har i allmänhet hållit sig till ganska svaga startfält. Blir nog svårt att på allvar slå sig in på atp-touren för honom, tror jag.

(87), Hubert Hurkacz 

Utmanade om platsen som 101:a, men nej, ingen topp-100-plats. Nära skjuter ingen hare.

(88) Mirza Basic

Basic var däremot helt otroligt långt ifrån. Tar man bort poängen från hans sjuka titel i Sofia så är han 150 i världen med nöd och näppe och det är nog ungefär verkligheten. Han har verkligen inte varit bra, förutom just den turneringen, och det duger ju inte.

(90) Jiri Vesely

Rejäl underpresterare nu för tiden. Svårt att förstå varför han haft det så tufft faktiskt senaste åren. Vesely ska vara topp-50 i min mening. Han har spel för det. Men någonting gör att det inte fungerar och jag håller honom inte som en av de hundra bästa för närvarande.

(92) Ilya Ivashka

Det gick väldigt fort där i våras där han från att vara en medelspelare på challengertouren plötsligt började slå spelare på atp-nivå. Jag är lite tveksam till om hans nivå verkligen är den nivån, eller om det var en sjuk formtopp. Han har varit mycket bättre i år än tidigare, men lite överrankad på atp-rankingen enligt mig.

(94) Laslo Djere

Bra på challengertouren, bra på att alltid hitta svaga startfält och fina lottningar men spelmässigt inte nära en plats på min topp-100.

(97) Marcel Granollers

Som han spelat i år fattar jag faktiskt inte hur han lyckas hålla sig topp-100 på atp-rankingen men han har varit rätt effektiv på challengertouren och ja, poängen har trillat in helt enkelt. Inte nära en plats på min topp-100 dock. Jag tror han ryker all världen väg nästa säsong.

(98) Evgeny Donskoy

Väldigt nära, väldigt stadig, väldigt bra spelare, men samtidigt högst begränsad och med minsta möjliga marginal fick han stryka på foten den här gången.

(99) Radu Albot

Ärligt talat tycker jag inte att han ens är nära atp-touren egentligen, och därmed inte nära topp-100 heller, men han jobbar så otroligt mycket hårdare än de allra flesta andra och i vissa turneringar, när de andra är lite slitna, kan det ge utslag. Därför plockar han många poäng, men rent spelstyrkemässigt, nej, inte topp-100.

Det var de. Elva spelare rankade topp-100 på atp-rankingen som inte fick en plats på min lista. Vilka elva utanför topp-100 är det som jag knuffat in då? Jag föreslår att ni kör lite gissningar i kommentarerna.