90, Jaziri

90, (45) Malek Jaziri

45:a i världen, om man frågar atp-rankingen, Jaziri. Det är så klart direkt löjligt. Jag brukar egentligen premiera kapacitet. Att det är bättre att visa kapacitet och göra några riktigt bra turneringar snarare än att vara jämnbra/dålig under hela säsongen men i Jaziris fall, det går inte att förstå sig på de där bra turneringarna han gör, för han är liksom inte ens i närheten av att vara bra egentligen.

Sock, Djere, Basic, Kwon, Peliwo, Daniel, Kovalik, Zopp, Hurkacz, Bolt, Kamke, där har ni ett urval av spelarna han förlorat mot i år. Det är liksom det där som är det normala, att han torskar mot spelare som är runt eller i vissa fall långt ifrån, topp-100. Semi i Dubai där han slog Dimitrov. Final i Istanbul där han slog Cilic. Och han har faktiskt också slagit Zverev i år. I övrigt skit. Men det där är ju tillräckligt. Han visar att han är en bra spelare. Kan vara i alla fall. Men jag accepterar det inte. Han är inte en bra spelare, och alla de där framgångarna och vinsterna handlar om att folk inte tar honom på allvar. Vilket man egentligen inte ska behöva göra.

Han har en forehand som är riktigt, riktigt, riktigt bra. Vi snackar världsklass.

Det är det han har. Sen har han absolut ingenting mer.

Hans backhand, den…ja, han pendlar mellan enhandsbackhand och tvåhandsbackhand. Hur fan ska man kunna ta någon som gör det på allvar?

Hans serve, usel.

Hans returer, inte så bra.

Och så angränsar han till att vara lite tjock.

Problemet blir de veckor då han får till det. Då backhanden funkar hyfsat, och han därmed får självförtroende i sin forehand. Då blir han tuff, om man inte tar honom på allvar. Om man då bara kör på utan att passa sig för hans forehand, då kan man förlora mot honom även om man är bra. Är man bra och tar honom på allvar, då kan man däremot inte förlora mot honom. Så stora är hans svagheter.

Sen är det svårt att gilla honom även av andra orsaker. Som jag skrivit tidigare, för mig är det obegripligt att han inte är avstängd på livstid efter att ha vägrat möta spelare från Israel på grund av deras religion. Han har skyllt ifrån sig på Tunisiens tennisförbund, men mig veterligen representerar man sig själv inom den här sporten, inte sitt förbund. Det är liksom ingen landslagsverksamhet och det är också därför jag inte skriver ut nationaliteter på spelarna i min ranking här. Det spelar nämligen absolut ingen roll. Och som sagt, som Jaziri uppfört sig borde han inte längre vara välkommen på proffstouren.

Semi i US Open i dubbel i år, trots att han är helt värdelös i dubbel. Märklig man.

Jag blir rejält förvånad om Jaziri är topp-100 vid nästa års slut.