91, Sandgren

91, (61) Tennys Sandgren

360 poäng samlade han på sig i Australian Open där han gick till kvarten efter några riktigt sjuka segrar. Wawrinka och Thiem fällde han innan han rök mot Chung. När de poängen ryker nu om en månad kommer han exempelvis ligga efter Elias Ymer på atp-rankingen, och då låter det ju inte så bra längre. Kort sagt, plats 61 där han just nu parkerar på atp-rankingen, det är en hittepåranking.

Men jag tycker ändå han slog igenom i år, för det var inte bara Australian Open. Kolla på Stockholm Open nu i höstas till exempel. Han kom in otränad och levererade med att slå Pouille och Otte innan han rök mot Isner i tre stenhårda tiebreakset. Han är lite bättre än spelarna på challengertouren, Sandgren. I alla fall när han själv vill. Det var varit lite si och så med motivationen under året i de lite mindre turneringarna.

Märklig kille. Otroligt märklig. Han säger vad han tycker och tänker, skulle vissa lite mer diplomatiska människor skriva. Jag skriver hellre att han helt enkelt har en del rätt skumma åsikter, och han känns väl också kanske inte som den mest smidiga personen på touren. Han har på en snart tio år lång karriär spelat in drygt tio miljoner kronor. En miljon per år i snitt alltså, och med andra ord, han har inte gått så mycket plus på sin tennis totalt sett. Att då uppföra sig på ett sätt som gör det i princip omöjligt för sponsorer att samarbeta med honom, kanske inte sådär vansinnigt klokt. Han har dock en klädsponsor i Mizuno men vad vet jag, japanerna kanske inte riktigt har koll på hans twittrande.

Som spelare då? Kontringsspelare, kan man väl säga. Stor kille. 190 cm och 90 kilo. Inte direkt den normala kroppen för en spelare som springer och motar boll men sån är han. Serven kunde vara bättre, han kunde vara lite lättare i kroppen, men rent slagmässigt är han jäkligt bra. Han slog igenom först i år som 27-åring efter att ha haft både ett knippe magra år och massor av skador. Otur, kanske, men något säger mig att om den här killen hade jobbat lite hårdare så hade han haft en helt annan karriär en den han haft. Han känns i grunden väldigt talangfull. Inställningen inte riktigt där dock, och högst troligt att han kommer tyna bort igen när han i början av nästa år tvingas ner på challengertouren. Trist i så fall. Jag tycker han håller för atp-nivå.