84, Copil

84, (60) Marius Copil

Man kan lugnt säga att mitt sätt att se på Copil pendlat lite genom åren. Det var många år som man alltid sa, hur kan han inte vara topp-100? Nu när han är topp-100 så säger jag plötsligt, men snälla nån, 60 i världen, så bra är han verkligen inte.

Otroligt ojämn.

När han har ordning på grejerna är han en servekanon som både rör sig bra och är fullt okej i spelet.

När han inte har ordning på grejerna är hans serve lite för klen, han är klumpig, och hopplöst osäker i samtliga slag.

Sanningen om honom som spelare är någonstans där emellan.

Jag tycker han är lite av en bluff. I alla fall om man ska se honom som en spelare som knackar på dörren till topp-50, som han nu är på atp-rankingen. Hans serve är bra, men han har inte mycket att följa upp den med och det är märkligt att inte fler spelare vet om det, och därmed väljer att backa bak för att till varje pris få in returerna. Hans serve är också bara hård. Inte vinklad och inte svårläst. Han är väldigt enkel att taktika bort. Det handlar om att veta de där sakerna, och utnyttja det. För får man honom sen i ett bollande, då är det också lätt. Håll bara någorlunda tryck på honom så missar han, förr eller senare. Oftast förr.

Han är en topp-100-spelare. Så pass talangfull är han och så bra spel har han. Serven är som sagt bra och resten är okej. Men jag tycker att lite för många bra spelare förlorat mot honom i år. Kanske att de inte tagit honom på riktigt allvar och därmed inte spelat så taktiskt som de borde mot honom. Det lär bli tuffare nästa säsong när kollegorna ser hans ranking och börjar fundera över hur han ska hanteras.