79, Zverev

79, (69) Mischa Zverev

Det var ett drygt väldigt bra år där när Zverev var rankad topp-30 och i somras knep han också sin första, och mest troligt enda, titel när han vann på gräs i Eastbourne. Minst sagt rimligt att han fick vinna på gräs. Han har inte alls haft de framgångar han borde haft på gräs genom åren, obegripligt nog, men jag skulle nog säga att han är den spelare de senaste tio åren som har ett spel som är mest anpassat för gräs. Han har inget slag som inte passar perfekt för underlaget. Men det har ofta låst sig, och det om något är väl ingen skräll. Vi pratar här om en kille som kanske har de allra värsta hjärnspökena på touren just nu. I hans matcher möter han alltid 70% sig själv och 30% motståndaren.

Det där med att möta sig själv gäller inte bara skallen. Han är också duktig på att få matcher att spelas på sina egna villkor. I egen serve söker han nätet mer än någon annan och i motståndarens serve är han ofta extremt defensiv. Ett sätt att lägga upp sin taktik som jag älskar. Man behöver kanske inte söka nätet i egen serve, men att vara rejält aggressiv och göra det upp till en själv när man servar, det är att föredra och om man sen också har ett spel för att sätta all press på motståndaren att avgöra när man returnerar, det är väldigt effektivt det där att skifta taktik fullständigt från gem till gem. Motståndaren får aldrig någon som helst rytm.

Mycket hyllningar här. Jag har alltid gillat Mischa. För hans spelsätt och så har man ju alltid på något vis tyckt lite synd om honom och önskat honom framgång. Det måste vara jobbigt det där att alltid bli mycket sämre när man ska serva hem ett set eller en match. Men det finns förstås också baksidor med honom i och med att jag lägger honom på plats 79 i världen. Han har en bra volley. Och han är smart. Det är ungefär det. Forehanden är brutalt svag för att vara hos en atp-spelare. Backhanden…ja, är den ett slag ens? Han motar liksom bara över den. Serven är helt okej, men för en spelare med hans spelstil skulle den behöva vara mycket bättre. Och han är inte bättre fysiskt än någon annan på touren. Returerna, helt okej. Just serven är den stora grejen. Den är lite stel. Han är vänsterhänt, och utnyttjar det bra, men tänk om han kunnat hitta en er avslappnat rörelse och servat lite hårdare. Med den fina volley han har hade han då blivit otroligt mycket mer svårtuggad än han nu är.