65, Kudla

65, (63) Denis Kudla

Det här hade jag inte gissat när årets säsong startade kan jag säga. Och jag är inte så säker på att Kudla hade gissat det heller. Han har mer eller mindre sladdat större delen av sin karriär och oftast spelat på challengertouren. Ibland som en bra spelare där, ibland som en medelspelare, och han inledde den här säsongen bara just innanför de 200 bästa i världen.

Men i år gick det bra. Hans klart bästa säsong hittills.

Det är en av de mest grässpecialiserade spelarna som finns det här. Han har varit lite av en challengerkung på underlaget de senaste åren men i år var det dags för honom att visa vad han kan även på atp-touren. Semin i atp-turneringen i Halle, en 500-turnering, där han slog bland annat Tsitsipas innan han rök mot Federer i två jämna set, var lite av hans genombrott, i alla fall för i år. Han visade att han kan gå bra på atp-touren, och sen kunde han rida vidare på det lite grann. Det var också där, i Halle som han närmade sig topp-100 rankingmässigt och kunde börja komma in lite mer på atp-touren utan kval. Kvarten i Washington, också det en femhundring, andra rundan i US Open, han fortsatte vinna matcher helt enkelt och i och med att han inte hade några poäng att försvara så blev det hissen upp på rankingen.

Bra spelare. Rejäl spelare skulle jag säga. Inga hål alls. Kanske inte de där riktiga vapnen. Han är en ren kontringsspelare som vill bolla tillbaka motståndarens fart och gärna höja tempot lite själv. Men när han behöver föra matcher själv blir det ofta problem och därför kan han förlora en del matcher som man tycker att han kanske inte borde förlora.

Bara 26 år gammal. Han började väldigt tidigt och även om det gått upp och ner för honom, nu tror jag äntligen att han är på atp-touren för att stanna och med tanke på åldern kan han ju ha närmare tio år framför sig där om det vill sig väl.