66, Lopez

66, (64) Feliciano Lopez

Jag tycker verkligen inte han var så mycket sämre i år jämfört med tidigare år, Feliciano. Eller Deliciano, som Murrays mamma brukar kalla honom. Tveklöst de senaste tio årens snyggaste spelare på touren och säg såhär, han vet om det själv. Tyvärr har det kanske emellanåt hindrat hans karriär lite. Det har inte bara varit viktigt att vara snygg, det har varit viktigt att spela snyggt också. Och där blir det ju lite problem i prioriteringen kanske. Det är inte många av hans konkurrenter som har det fokuset, om man säger så, och till viss del har det gjort att han inte kunnat uppnå sin fulla potential, hur knäppt det än kan låta. Hellre en fantastiskt snygg enhandsbackhand en decimeter utanför linjen än en fulare, lugnare backhand innanför linjerna, så att säga.

Men med allt det där sagt, vilken spelare han varit i många år nu, Lopez, och fortfarande är. Det har varit några år nu där han fått med sig lite fler poäng än hans spelstyrka egentligen berättigat. I år blev det inte så, och han tappade på rankingen, men var han så väldigt mycket sämre? Som sagt, jag tycker kanske inte det.

Allt handlar om hans serve. När han är bra, då är han en brutal servekanon som är otroligt svår att komma åt. När han är i lite sämre skick känns inte serven alls som samma vapen, och då räcker hans övriga spel absolut inte till. Märkligt det där. I princip alla spelare servar ungefär lika bra hela tiden. Lopez är väldigt ojämn inom det området. I övrigt är det väl egentligen inte mycket att hurra över. Ska man se honom som en rejäl servekanon är allt jättebra. Men ska man se honom som en vanlig spelare, ja då är backhanden usel, även om han kan trolla bort den helt okej med sin slice. Forehanden är sådär, inget vapen. Han rör sig okej, och returnerar rätt bra. En okej spelare, men han är väldigt beroende av sin serve.

Vi får väl se hur det blir framöver. Han ska ta någon slags position som turneringschef för Madrid nästa år. Blir kanske tufft att kombinera med hans eget spelande men vem vet, det kan ju funka också. Han har i alla fall både ranking och spelstyrka för att spela minst ett år till.

Vore för övrigt kul att se honom med en annan partner i dubbel. Marc Lopez i all ära, han är en av mina favoriter, men han har försvagats det senaste året och Lopez tillsammans med en normalbra servare, jag tror det skulle kunna bli fruktansvärt giftigt. Han har alltid endast spelat dubbel med sina kompisar dock, så sin fulla potential i den spelformen lär han aldrig nå, men om han satsat hade han kunnat bli världsbäst i den disciplinen. Så bra dubbelegenskaper har han.