69, Sela

69, (256) Dudi Sela

Det här var svårt, och i stora drag håller jag inte ens med mig själv, men man måste någonstans bedöma Sela efter hur bra han normalt är. Årets säsong kan man i princip inte lägga någon vikt vid, för han var mest troligt inte skadefri en enda gång. Han fick ihop ett gäng turneringar innan han stängde sin säsong efter Newport i mitten på juli månad. Märklgit att han spelade den turneringen förresten, och dessutom vann ett par matcher där. Han hade innan dess spelat både Franska Öppna och Wimbledon rejält skadeskjuten. Men det är klart, det är ju så det funkar. Man kan inte missa Grand Slamsen, inte om man är någon som Sela. Nästan en miljon kronor in på kontot för förlusterna i raka set mot Ymer och Nadal i Franska Öppna respektive Wimbledon. Som sagt, han kunde inte spela i någon av matcherna. Kom tillbaka i Newport alltså, och slog Tomic och Karlovic, två otroligt starka grässpelare. Märkligt.

Han slog också spelare som Edmund och Basilashvili under de få turneringarna han spelade. Det fanns en viss nivå i honom även i år, men som sagt, det var stora, stora skadebekymmer.

Vi får se om han orkar ta sig tillbaka. Det är väl lite oklart kanske. Det blir en lång resa på challengertouren, men rent nivåmässigt tycker jag man ska bedöma Sela efter tidigare säsonger, inte efter den här. Och i och med att han startade året rankad 67:a, han får ligga i de trakterna på min ranking också.

Hur spelar han då, denna Sela?

Liten, lite, knatte. Han är listad som 175 cm lång. Rätt kul faktiskt att alla minimänniskor som spelar tennis är just 175 cm. Det verkar vara någon slags snällhet från atp:s håll att man ska i alla fall inte behöva vara kortare än så. Sela är inte en millimeter längre än 170 cm över havet. Det är förstås ett problem, och hans serve är jättesvag. Han är också, likt märkligt många lilleputtar, väldigt obenägen att försvara sig. Det är en ren attackspelare det här och när han får styra, då är han riktigt bra. Han slår ganska hårt, och kan avgöra poäng helt utan att tumma på säkerheten.