63, Nishioka

63, (75) Yoshihito Nishioka

Jag erkänner, jag är lite jävig här. Inte för att jag har någon slags personlig koppling till Nishioka. Hur fan skulle jag kunna ha det? Men jag tycker han är bra. Jag tycker han är otroligt bra. Plats 75 på atp-rankingen, kanske lite mer än han förtjänade som det känns när man tittar på hans resultat, men han hoppar ändå upp en del på min ranking. För att jag helt enkelt tycker han är så väldans bra.

Han vann en atp-titel. Den i Shenzhen. Herbert i final, innan dess Shapovalov, Verdasco, Norrie, Kudla, Peliwo och Bublik. Han kvalade in alltså då han fortfarande var rankad runt 200 i världen vid det tillfället. Shenzhen var en av årets svagaste startfält och den som vinner där blir förstås lite överrankad men i Nishiokas fall, som sagt, han är bra.

Håll i er nu. Ni som minns de senaste dagarna har noterat att jag skrivit att atp myglar lite med spelarnas längd. De är lite snälla och skriver ut att spelarna är lite längre än de är. Ingen är under 175 cm lång, enligt atp. Utom Nishioka då. Han står listad som 170 cm. Är han 170 cm lång? Inte direkt nej. Vi snackar 165 cm, max. Absolut max. Han är en väldigt, väldigt liten människa, så liten att han kan vända det till sin fördel som tennisspelare. I serven givetvis, en stor nackdel. Han har en extremt svag serve. Men i spelet, där är det bara bra. Han ligger otroligt nära marken, konstigt vore väl annars, och får i princip alltid spelare bollen från den för honom mest bekväma höjden, även när motståndaren pressar honom. Fantastisk forehand, mycket bra backhand, blixtrande snabb, han har alltid det spelmässiga. Fantastisk bollkänsla också. Men serven som sagt, katastrofal, och hans skalle är inte heller den bästa. Han viker alldeles ofta ner sig mentalt och kanske att han inte heller är den mest vältränade spelaren. Han blir ofta trött och påverkas negativt av det, även i matcher som inte är alltför långa.

Han hade ett långt skadeuppehåll under 2017. Innan dess var han med stormsteg på väg mot att bli topp-50. Nästa säsong kommer han inte kunna undvika att bli topp-50, bara han får vara skadefri. 23 år gammal bara. Det där med serven blir svårt att komma runt, men det ska ändå bli otroligt intressant att se hur bra han kan bli. Väldigt bra, tror jag.