55, Berrettini

55, (54) Matteo Berrettini

Det finns oväntade genombrott och så finns det såna här, som det Berrettini stod för i år. Intressant faktis,t Han är jämnårig med Elias Ymer den här killen, och har fram till för bara ett drygt år sen varit mer eller mindre långt bakom Ymer. Men så länge jag följt honom har man kunnat säga att han inte kan misslyckas, medan Ymers väg mot atp-touren alltid känts rätt snårig.

Varför?

Spelstilen.

Det är liksom så mycket lättare att förbättra sig, slå igenom, ta sig framåt, om man har en spelstil med lite spets snarare än att ha en spelstil som är lika slätstruken som den som nästan alla andra tennisspelare har. Berrettini har en jäkla serve, och behöver sen bara försöka anpassa sitt spel därifrån, något han de senaste åren lyckats rätt bra med, och nu är han snart på den övre halvan av atp-touren.

Serven som sagt, jättebra. Jättehård. Spelet i övrigt, lite duttigt kanske, men det passar rätt bra ihop med en så bra serve. Motståndarna blir ofta stressade av att ta chansen så fort de har bollen i spel och Berrettini vinner därmed rätt mycket på att bara stå och lägga tillbaka. Jag tror dock han har mer, ett helt annat spel, i sig. Hans forehand har hög potential. Det handlar bara om att han ska våga slå till den lite bättre, lite oftare och om han gör forehanden till sitt andra vapen, då tror jag att det här kan bli riktigt, riktigt bra. Han kommer bli italienarnas etta den här killen. Det är bara en tidsfråga kring när Fognini faller ifrån, eller om Berrettini till och med tar över av egen kraft. Han har absolut topp-20-potential i min värld.

Otroligt snygg, förresten. Där är han redan topp-20 med råge. Antagligen topp-10.