45, Klizan

45, (41) Martin Klizan

Det här får jag ju erkänna att jag inte trodde, och jäklar vad snabbt det gick från harvande på challengertouren till att göra bra ifrån sig på atp-touren och sluta året rankad runt 40 i världen. I slutet av juli var han 130 i världen och inte jättemycket talade för någon större höjning. Jag såg honom massor av matcher på challengertouren och det var precis så ovårdat som det oftast varit från Klizan de senaste åren. Men sen vann han i Kitzbuhl, klev ner på challengertouren igen i en månad efter det där det gick sådär, men väl uppe på atp-touren igen gick han till final i St Petersburg och var genast runt 50 i världen.

Det ska sägas att det är två hittepåturneringar som ligger till grund för hans höga atp-ranking. Kitzbuhl är hög höjd och svagt startfält. St Petersburg är…ingen bra turnering oavsett vad man tänker på. Men jag tycker inte det spelar så stor roll. Klizan visade lite av det han kan igen, och att det skedde på dessa två platser, lite av en slump.

För vilken spelare det här är, det ska ni veta. Här finns det enorm talang.

Hans forehand är i de bästa stunderna absolut toppklass, alla spelare inräknade. Serven är bra, när han orkar bry sig om den. Särskilt för spelstilen, då är den riktigt bra. Backhanden, den fladdrar ibland, men jag älskar den tekniskt och när han är i form, då är även den snudd på ett vapen. Han rör sig jättebra för att vara 190 cm lång och allt som allt, en helt fantastisk tennisspelare som har skador och ett rätt häftigt humör emot sig. Han kan brusa upp något alldeles oerhört och tyvärr för hans del blir hans reaktion då ofta att han skiter totalt i matchen. Han är ionte den som knyter näven i fickan och kör på, så att säga.

De flesta minns honom nog mestadels från kvartsfinalen mot Nadal i Barcelona i våras. Det andra setet han presterade där, det var något i hästväg. Ganska roligt att man hyllar någon för en match man förlorar med 0-6 5-7, men det är inte särskilt många som tar set mot Nadal. Klizan hade inte bara ett knippe setbollar där, han stod upp, matchade, och var till och med bättre än Nadal spelmässigt. Trots att Nadal inte spelade dåligt. Det är inte många som har den gruskapaciteten kan jag meddela, om ni inte redan visste det.