41, Tiafoe

41, (39) Frances Tiafoe

Det är inte snyggt. Tiafoes slag är helt otroligt hemsnickrade, särskild forehanden. Jag menar, kom igen, det ser inte ens ut som att det ska kunna fungera i teorin. Men det fungerar, och han bevisar en av de saker som är absolut att veta med tennisen. Väldigt, väldigt lite handlar om att göra exakt det som i teorin ska vara bäst på det tekniska området. Det blir sällan bättre, hårdare, eller säkrare av att det är konstigt, men det gör det alltid, utan undantag, svårare för motståndaren om slagen är lite aviga och krokiga och det kan man ju lugnt säga om Tiafoes slag. Tyvärr kan man inte säga det om så särskilt många svenska spelares slag. Vi måste sluta stöpa spelare i en särskild form som vi gjort de senaste 10-15 åren. Det är idiotiskt. Någon måste ta tag i det där och utbilda våra tränare i att annorlunda är bra, även när det gäller tennisteknik.

Men Tiafoe var det. Kraftpaket. Han ser mer ut som en UFC-fighter än en tennisspelare på det kroppsliga området. Han är ytterst stark och ytterst explosiv utan att det finns något negativt med det. 86 kilo tung är han absolut inte klumpig.

Han slår hårt, han är ganska säker, han spelar absolut inte osmart, han servar helt okej. Han är bra. Kan han bli en av de absolut bästa? Där är jag lite tveksam. Född 98, väldigt ung alltså men har ändå hängt med på hög nivå i ett par år redan. Han ligger ruskigt bra till, men när de där sista stegen ska tas, kommer han då verkligen ha vapnen, ha det där lilla extra, för att bli bättre än nästan alla andra? Jag tror det nog inte, men jag utesluter det heller inte.

Topp-20, absolut. Där kommer han landa inom bara ett par år. Så en fantastiskt bra spelare är det här, så är det. Tro ingenting annat.