43, Rublev

43, (68) Andrey Rublev

Lite oroande förstås att en ung spelare har långa skadeuppehåll men Rublev ska ju inte kunna misslyckas liksom. Han är fruktansvärt bra och hans atp-ranking just nu återspeglar inte på något sätt hans spelstyrka.

Rublev, född sent 97. Han är inte lastgammal precis. Det finns fortfarande hur mycket tid som helst innan han ska vara som bäst och att han redan varit uppe på plats 31 i världen och vänt, det säger ju en del. Skadefri i år och han hade legat på en helt annan placering. Men även när han kunde spela så hackade spelet lite. Kanske inte konstigt. Han har extremt små marginaler i sitt spel och något säger att han är otroligt beroende av att vara fulltränad. Träningsprodukt är ofta ett fult ord, det är det absolut inte, men det anses av många vara det. Det anses vara skönare att vara den där stora talangen som bara kan greppa racketen och gå in och dominera. Rublev är nog lite träningsprodukt tror jag. Han har mest troligt nött en del genom åren, så att säga.

Typisk rysk spelare. Rakt nedåtstigande steg från Kafelnikov, Safin och Davydenko. Det är hårt, det är snabbt, det är robotaktigt, och det är effektivt. Rublev slår otroligt hårt och är en av de som är absolut bäst på att avgöra poäng. Så fort han får minsta läge så vågar han trycka till och han har också trycket för att från de flesta lägen kunna komma igenom de flesta försvar.

Det han främst behöver utveckla är sitt eget försvar. Han är både ovillig att försvara sig, chansar alldeles för mycket ute i hörnen, och är helt enkelt allmänt otät. Det är nästan så att han ger upp lite när motståndaren får övertag. Det ska liksom inte få ske. Serven och returerna kunde vara bättre också, och små förbättringar kommer säkert kunna göras där, men det är inget akut. Han har det han behöver i övrigt.

Kommande topp-10-spelare? Det tror jag absolut. Om några år.