44, Paire

44, (52) Benoit Paire

Hur mår man som tränare för Paire? Det måste vara ett elände. Ett fullständigt elände.

En sak ska man börja med att säga. Att Paire är rankad runt 50 i världen med den forehand och den skalle han har, det är helt otroligt. Forehanden, den är faktiskt inte challengermässig. Om han spelat på challengertouren hade hans forehand varit ett av de sämsta slagen där. Jag skulle säga att hans forehand är atp-tourens sämsta slag, kanske i konkurrens med serven hos några lilleputtar men om vi säger grundslag då, Paires forehand är sämst. Trots det är han så bra. Då är man rätt bra på andra saker.

Som att hans backhand, han nämns nästan aldrig i diskussionen om vem som har världens bästa backhand. Jag tycker verkligen han borde göra det. Han är kanske till och med den som med störst säkerhet kan avgöra poäng från backhandssidan. Han har sån sjuk kontroll och kraft i den. Serven också riktigt, riktigt bra. Han angränsar till att vara en servekanon, Paire och det är väl det som gör att han kommer undan med forehanden. Att han får så pass många enkla poäng i egen serve.

Humöret. Det är inte bra. Även om man faktiskt sett vissa tecken på förbättring. Jag minns exempelvis en DC-match från i höstas som började dåligt, men där han sen bara körde över sin motståndare totalt. Jag tror det var Bautista som han krossade. Men ibland spelar skallen honom ett spratt. Han är en av de här spelarna som lägger av totalt ibland när han blir arg. Går något emot så gräver han ner sig snarare än att försöka gräva djupare efter något som fungerar.

Väldigt avig, så klart. Det finns nästan ingen annan spelare där man måste vara livrädd för backhanden, och vill placera allt mot forehanden. Det är ovant, och det är en fördel för honom.

Han hade faktiskt en okej forehand tidigt under sin karriär. Han fick ett sånt här sammanbrott för ett par år sen då slaget bara försvann. Lite samma sak som hände Gulbis ungefär samtidigt. Han tog sig tillbaka med en teknik som gör att hans forehand visserligen fungerar. Den är stabilt dålig liksom. Men med den tekniken kan slaget aldrig bli ensa hyfsat, och någonstans hade man ju velat se honom försöka hitta tillbaka till den forehand han hade tidigare, för då hade topp-10 utan minsta tvekan vara inom räckhåll.