38, Basilashvili

38, (21) Nikoloz Basilashvili

Det är så konstigt det här att ja, vad ska man säga? Det är svårt att hitta några förklarande ord, några jämförelser, som gör att det blir begripligt.

Basilashvili har varit topp-100 sen slutet av 2016. Det är ju ett bra tag det, två år. Men det har nästan hela tiden känts som en tidsfråga innan han ska ryka. Årets allra flesta veckor har han helt enkelt inte varit bra och definitivt inte sett ut som en atp-spelare. Men några bra veckor varje år har gjort att han hängt kvar med en riktigt fin ranking.

I år var det likadant, men med en betydande skillnad. De bra veckorna skruvades upp till att vara fullständigt magiska, och de sämre veckorna blev också mycket bättre än tidigare. Han blev mycket bättre helt enkelt.

Hur kan han då vara bra, utan att vara så bra?

Här finns det en väldigt enkel och lättförklarad anledning.

Basilashvili spelar i framtiden. Ingen annan har fattat det igen. Om några år kommer det finnas massor av Basilashvilisar. Nu finns det bara en.

Och det betyder?

Han slår mycket hårdare än alla andra. Jag menar inte en sån där slägga som Del Potro har. Han slår inte hårdast i enskilda slag, Basilashvili. Men han har nog de hårdaste, svåraste, transportslagen av alla spelare. Och då nästan alla spelare i min mening för närvarande har lite för stort säkerhetsfokus, det är bara för Basiliashvili att tacka och ta emot. Han vinner på att han har en spelstil som är effektiv i dagens tennis och det ska ju premieras. Att hitta något eget, lite nytt.

Osäkert blir det. Och det är just på grund av det här som han är så ojämn. Han har väldigt små marginaler i sitt spel då han slår så pass hårt. De veckor då siktet är lite fel inställt, då faller allt bara ihop som ett korthus. Det kommer absolut finnas spelare som klarar av att slå såhär hårt utan att tumma på säkerheten i framtiden, men det är inte Basiliashvili det. Han är inte tillräckligt bra på det. Men som sagt, det funkar ändå på grund av att han är lite ensam om det, och att det passar så pass bra mot dagens spelare som har ganska lösa transportslag.

Helt ärligt tror jag det kommer rasa för honom nästa säsong. Han vann lite den här säsongen på att motståndarna inte hade koll på honom riktigt och inte anpassade sig efter hans spelstil. Nu är han en högt rankad spelare som kommer ha ögonen på sig. Det kommer inte vara positivt för honom. Men vi får se. Han har alltid presterat bättre än jag trott så varför inte en gång till.