37, Marco Cecchinato

37, (20) Marco Cecchinato

Ska man sätta en liten stjärna efter Cecchinatos namn på rankingen tro? Jag tror det faktiskt inte. ITF har uppvisat en imponerande förmåga att bara plocka ut spelare som inte betyder något och stänga av dem, men efter att Bracciali rök för några veckor sen. Cecchinato borde nog vara lite kissnödig på grund av sina förehavanden på challengertouren för 5-10 år sen. Det skulle åtminstone inte vara särskilt svårt att hitta bevis för att stänga av honom om man ville, men det vill man nog som sagt inte. Man har alltid valt ut de spelare som inte spelar någon roll eller man vill bli av med. Cecchinato stod för ett magiskt genombrott under den gångna säsongen och att då stänga av honom för saker som hände för massor av år sen, det är inget taktiskt drag riktigt. Rätt ska vara rätt så klart, och alla ska behandlas lika, men så fungerar det knappast inom tennisen så han lär klara sig.

Vilket otroligt genombrott, och det är det man ska fokusera på. Personligen skiter jag fullständigt i om han la sig i några matcher i väldigt ung ålder på challengertouren. Det har ingenting att göra med den spelare han är idag, och verkligen inget att göra med hans genombrott.

Han började visst vara seriös i år, sägs det. Han bestämde sig för att bli mer seriös, jobba hårdare, och vilken jäkla effekt det blev. Från att ha varit en challengerspelare, en bra challengerspelare, som haft paniksvårt att vinna match på atp-touren blev han i år en bra atp-spelare eller om man ska tro atp-rankingen, en av världens bästa spelare.

Vad var det som ändrades då?

Han slog klart hårdare i år än han gjort tidigare, det är väl det främsta. Han var tidigare en ganska vek, typisk italiensk, grusbollare men i år började han driva på spelet istället i princip utan att tappa i säkerhet och då blir det ju ganska mycket bättre. Sen är det klart att det hjälpte till en del att han började vinna också. Man riktigt såg hur han växte som spelare i kraft av framgången.

Lite bättre på hardcourt i år än tidigare, men fortfarande grymt hardcourtsvag. Han är en av de mest utpräglade grusspelare som finns och det är nog så det kommer vara. Han har rätt stora svingar och det är på grus han rör sig bra. Det finns egentligen ingenting med snabbare underlag som passar honom bra.

Plats 20 i världen, så bra är han ju inte. Men 37:a i världen, det är han, och det är en höjning det.

Semi i Franska Öppna och och titel i Umag. Vi kan väl vara rätt överens om att han inte ens hade drömt om det innan den här säsongen startade.