32, Bautista Agut

32, (24) Roberto Bautista Agut

Det haglar in spelare som jag knuffat ner lite på rankingen just nu. Knuffat ner jämfört med atp-rankingen alltså. Och som ni förstår, det beror på att det snart börjar komma spelare som istället är uppknuffade.

Litet minitapp i år tycker jag. Man ser det på rankingen. Trots att många av de bästa var borta stora delar av året lyckades inte Bautista hålla sig topp-20 där han legat stora delar av de senaste åren och jag tycker att det stämmer överens med verkligheten också. Han var inte riktigt lika bra, inte riktigt lika stabil, och inte riktigt så skadefri som han nästan alltid varit tidigare.

Två titlar, Dubai som faktiskt är en femhundring till och med och så Auckland precis i början av året. Han började året bra kan man säga. Men som ni också förstår, 750 poäng det är nästan hälften av hans totala poängskörd från hela året som kom från de där två turneringarna. Det var inte så väldigt mycket att hurra över i övrigt. Han spelade faktiskt rätt bra i några mindre turneringar förutom de där. Och vann en del matcher. Men i de stora turneringarna, där var det total misär. Inte ovanligt för honom. Det här är typexempel på en spelare som prioriterar att skaffa enkla poäng veckan innan en Grand Slam-turnering istället för att ge sig själv chansen att prestera i den stora turneringen men i år var det extra illa.

Har vi kommit så långt upp på rankingen nu att jag inte behöver skriva så mycket om hur spelarna spelar? Jag tycker vi börjar närma oss i alla fall. De 30 bästa bör ni ha koll på. Men Bautista, ja, flackast av alla. Det går nog inte att spela mer flackt. noll överskruv, minimala marginaler, och väldigt bökig att möta. Knappast den största talangen, men han har jobbat sig fram och med ett väldigt speciellt spelsätt kan man komma långt.