30, Gasquet

30, (26) Richard Gasquet

Fick stryk av Sock i sin sista match för året, Gasquet. Något ska man vara ensam om. Han var nästan ensam om att förlora mot Sock i år.

Men annars ett fint år för Gasquet faktiskt. Klart bättre än i alla fall jag hade förväntat mig. Jag tycker han känts väldigt mycket på väg ner men i år stoppade han raset och klättrade lite, han startade året 31:a på atp-rankingen, slutade som 26:a. Där ska man väl i och för sig tillägga att fem platsers klättring, det är ju ungefär så många spelare som bara försvunnit från toppen av skador. Så Gasquet kanske snarare höll sin nivå från 2017, men det är ju riktigt bra för honom det också.

Han blev aldrig en av de bästa i världen. Det finns historier om hur han som ung var så bra att…ja, att han var bra, så att säga. Och att det framstod som totalt otänkbart att han inte skulle bli världsetta och att Nadal, som är född samma år, var lite av en arbetare i jämförelse med Gasquet. Det kan säkert stämma till viss del, men då snackar vi om när de var väldigt, väldigt unga. Sen blev det ju klart ganska tidigt att Nadal skulle bli ganska okej, kan man väl säga. Gasquet hade också höga hopp på sig, men det där ultimata lyftet, det kom liksom aldrig. Sjua i världen var han för elva år sen. Det är ju superbra, men jag tror de flesta, och han själv inte minst, trodde att det skulle bli ännu bättre.

Så, varför inte?

Han fastnade i lite dåliga grejer. Framför allt började han tidigt kompensera för vissa forehandsproblem istället för att försöka jobba runt dem och utveckla slaget. Han har egentligen under hela sin karriär haft en forehand som är ett ganska dåligt slag i grunden, men han har ändå utvecklat det till att bli bra. Däremot så gör just det där, att slaget i grunden är dåligt tekniskt, att det aldrig kunde bli ett vapen, och att bli en av de absolut bästa utan att ha ett rejält vapen i sin forehand, det är bara att säga det, det går inte. Allt annat hade egentligen räckts till, men forehanden, som absolut inte är dålig, hindrade honom. Han hade behövt ha den som ett slag att kunna driva spelet på ett offensivt sätt med. Nu har han istället tvingats skaffa sig en spelstil som bygger på variation och han har haft en fantastisk karriär med den, men som sagt, det borde nog blivit ännu lite bättre sett till hur det såg ut där ett tag.

Nu låter det som att han ska lägga av. Eller har dött eller nåt. Så är det inte. 32 år gammal och i år var han lite mindre skadad än han varit de senaste åren. Så varför inte, tillbaka på topp-20 nästa säsong kanske? Skadefri så är det absolut inte omöjligt.