31, Berdych

31, (71) Tomas Berdych

Berdych var ju inte så lättplacerad nej och det här blir ju på något vis inte helt rätt. Det går inte att avgöra om man ska bedöma honom som det halvskadade jag han var i år, eller det jag han alltid varit fram till i år. Det slutar med något lite mittemellan och någon slags gissning kring ungefär var han kommer landa framöver.

Tror vi att Berdych kommer tillbaka till toppen?

Han startade den här säsongen rankad runt 20 i världen. Dit tror jag han når rätt enkel om han bara börjar spela igen. Och någonstans så, det beror ju på hur han är fysiskt helt enkelt. Den skillnad som gått att se det senaste året är att han blivit ännu mer klumpig än han varit tidigare. Om det är ålder eller att han bara varit skadad helt enkelt, det vet man inte. Sen sägs det att han kanske inte jobbar sådär väldigt hårt längre, och då blir det ju tufft för en sån här spelare som spelar med så sm marginaler och så mycket på kraft och fysik.

Men han är ändå bara 33 år gammal. Det finns gott om tid till att komma tillbaka och ha några goda år till.

Topp-10 igen?

Jag förkastar inte på något sätt möjligheten för man ska veta det, när Berdych varit i gott skick har han liksom inte varit någon marginalspelare gällande topp-10. Han har varit bombsäker på den nivån och för mig är han i grund och botten en bättre spelare än flera av de som för närvarande är topp-10. Allt handlar bara om att han ska hitta det igen, ta sig tillbaka, och vara skadefri. Då är han i toppen igen.

Men den här säsongen, och inte heller förra, var han inte så bra. Det började okej med kvarten i Australian Open där han slog Del Potro exempelvis, men sen blev det inte mycket mer. Någon kvartsfinal, någon semifinal, och sen blev det inga matchvinster alls i de sista turneringarna innan han valde att lägga ner säsongen efter torsken mot Benneteau i Queens.

Fantastisk spelare. Rent slagmässigt är det i princip ingen som tar honom. Stenhård serve, stenhårda grundslag, jättebra returer, det finns inga hål i spelet. Det som gjort att han aldrig varit bäst är att hans spel är ytterst rakt, lättläst, och allmänt lättspelat. Med den förutsättningen måste man vara helt vansinnigt överlägsen för att vara bäst men som sagt, slagmässigt, där är det inte lätt att tas med honom. Om variation och konstiga slag var förbjudna, då hade Berdych eventuellt varit världsetta senaste tio åren.