25, Shapovalov

25, (27) Denis Shapovalov

Det var en anskrämlig höst. Han spelade in fler avancerade instagramvideos än han vann matcher, och det vet jag trots att jag inte ens använder Instagram. Han har med sig någon som spelar in en professionellt producerad film inför varje turnering han spelar. Det är så klart bra. Det är så det fungerar numera. Jag är inte så gammal att jag har något emot det. Men det kan slås fast att han absolut inte klarade övergången från att vara en ung spelare som var glad över att spela på atp-touren till en spelare som var affischnamn i mindre turneringar och fick flera miljoner för varje turnering han spelade. Stockholm Open till exempel. Han var kanske det största affischnamnet, men han tokfloppade.

Jag är lite tudelad till honom. Hur bra är han egentligen? Det enkla svaret är att han förstås är väldigt bra. Han är för mig 25:a i världen. Då är man bra. Men hur fladdrig är han? Hur mycket av en svaghet är hans backhand egentligen? Hur ska han stå sig när han framöver ska försöka utmana de bästa bollarna i världen, har han säkerheten som krävs?

Jag tror inte att vägen mot den absoluta toppen är riktigt så rak som många andra. Visst, den serven och den forehanden, vänsterhänt också, och en bolltalang utöver det vanliga. Han kommer aldrig någonsin kunna misslyckas. Men är det givet att han blir bäst? Eller ens en av de absolut bästa? Jag tycker inte det. Det beror mycket på de andra i och för sig. Jag tror aldrig att Shapovalov kommer klara av att skaffa sig en backhand i absolut toppklass. Om de som är tillräckligt bra på att låsa honom där, då vet jag inte riktigt hur han ska lyckas vara bättre. Det är väl bara att ta Federer som exempel. Inte ens han, med sina helt otroliga egenskaper, har lyckats vara särskilt nära att vara bäst när de bästa konkurrenterna varit skadefria. De har samma problem han och Shapovalov. De har ett slag som är mycket sämre än de andra, och de är inte lika säkra som många av kollegorna. Jag är inte helt säker på att Shapovalov kommer lyckas jobba runt det där men chansen, den finns givetvis. Han är en av de absolut största talangerna som finns just nu.

En fråga överskuggar emellertid alla andra för min del.

När ska egentligen hans klädsponsor ge honom en keps i hans egen storlek?