22, Tsonga

22, (257) Jo-Wilfried Tsonga

Det här är ju förstås inte så enkelt att göra, men det är klart att spela som Tsonga, som i stort sett inte spelat i år, ska vara med på min ranking av världens hundra bästa spelare. Han startade året rankad på plats femton. Kan man anse honom vara lika bra ett år senare, då han knappt spelat och när han väl spelat inte precis imponerat? Nej, lite måste man ju knuffa ner honom, men inte alltför mycket. Han är 33 år gammal nu, men bara han kan spela så är han på den här nivån direkt igen, det är jag helt övertygad om.

Allt handlar om att bli frisk, och i hans fall är det kanske inte det lättaste. Han har haft ganska stora problem med skador under sin karriär. Framför allt långa skador. När han väl varit skadad så har det tyvärr blivit långa uppehåll.

16 titlar varav två masters. Dessutom en finalplats i Australian Open. Lite kul med den finalplatsen för övrigt att det var hans första final överhuvudtaget på atp-nivå. Bra ställe att lyckas med den saken. Det är en fantastisk karriär han haft, men jag tycker det finns ett rejält misslyckande.

Jag förstår inte hur han med den spelstil han har kunnat misslyckas med att verkligen få till det i Wimbledon. Jag får ge upp nu. Jag kommer inte få rätt i min förutsägelse att Tsonga någon gång borde vinna Wimbledon, men i teorin borde han ha gjort det. Han är en servekanon. Han rör sig ganska lätt för att vara en stor spelare. Han har extremt flacka slag. Han är duktig vid nätet. Han har inga problem med variation. Han är i teorin fullkomligt perfekt för gräs, men han har alltså aldrig fått till det fullt ut i Wimbledon, tråkigt nog. Eller ska han göra en Ivanisevic och på ålderns höst gå in och vinna på ett wildcard? Det kan ju bli så i sommar. För som ni ser på hans atp-ranking, det är absolut inte säkert att han kommer hinna bli topp-100 innan sommaren.

Han spelade Davis Cup-finalen, men fick skadekänningar och det blev bara en match. Vi får väl se. Det känns kanske inte realistiskt att han ska spela en full säsong igen, men kapaciteten, den finns kvar där, det är jag helt säker på.

Visst är han lite av ett charmtroll? Jag tycker det. Gillar honom.