23, Edmund

23, (14) Kyle Edmund

Fiddes pojk! Jag har skrivit så mycket negativt om den svenska tennistränaren Fredrik Rosengren genom åren. Och det jag skrivit stämmer. Han var under sina år inom svensk tennis den absolut största bromsklossen för spelarna. Han hindrade dem från att utvecklas. Det gör han, då han inte är så duktig på att lära folk spela tennis. Men. Han har goda egenskaper också. Om han har en spelare som lyssnar på honom så är han fantastiskt bra på att få den spelaren att kräma ut precis allt ur sig själv under matcherna, och tydligen har det funkat med Edmund som i år slagit igenom rejält under Fiddes ledning. Han startade året runt 50 i världen och slutar det med plats 14 på atp-rankingen. Det är ju bra det, kan man säga.

Är han så bra?

Det svaret är enkelt. Det är han absolut inte.

Men bra är han, och snudd på topp-20 i världen, som ni ser på min placering däruppe.

Han jobbar hårt. Det gör man ju när man har Fidde som tränare. Men Edmund har inte fått den bieffekt som alla andra som haft Fidde som tränare fått. Att hans maniska krav om arbete har gjort att spelaren glömt bort att man måste spela också. Det går liksom inte bara att jobba. Men Edmund har fortsatt att spela, och jobbar, och det har gett effekt.

Jag är lite tveksam kring hans nivå.

Bra serve, jadå. Bra forehand, utan tvekan. Okej backhand…ja. Helt okej fysik, visst. Jobbar hårt. Men han är en arbetare, och han är det utan att vara blixtrande snabb eller extremt uthållig. Det ska inte riktigt hålla för att knacka på dörren till topp-10 och det hade det inte heller gjort om det inte varit för att många spelare var borta den här säsongen.

Det är ingen kommande topp-10-spelare det här. Så bra är han inte. Han har inte ens kapacitet att bli så bra. Så enkelt är det. Men en spelare runt 20 på rankingen i många år, det har han möjlighet till, även om jag inte håller det som givet heller. Jag tror det kan bli lite halvtufft för honom att hålla sin nivå nästa säsong.

Vad tycker jag om honom då?

Går det ens att tycka något om honom? Han är inte spännande, det är han inte. Mellanmjölk.