20, Tsitsipas

20, (15) Stefanos Tsitsipas

Hur är det, får man fortfarande vara lite tveksam till Tsitsipas? Jag tänker nog vara det oavsett om man får eller inte.

Men först av allt, vilket otroligt genombrott i år. Och jag trodde inte alls på det. Har ni tänkt på det? Jag berättar ofta när jag är bäst, när jag vet något på förhand, när jag har rätt. Det är jag vida ogillad för. Men visst har jag också en rackarns tendens att berätta när något som jag inte trodde på har hänt?

Som det här. Jag har aldrig trott på Tsitsipas. Inte jämfört med vad andra gjort i alla fall. Allt är ju relativt. Jag har inte tvivlat på honom som en atp-spelare. Men som en toppspelare, där har jag tvivlat. Nu är han en toppspelare, och jag hade fel.

Nu till den intressanta frågan. Är Tsitsipas en toppspelare, eller är han en toppspelare sett till ranking?

En sak man ska veta är att tennisspelare, och tennismänniskor i allmänhet, inte är särskilt noggranna. När en spelare som Tsitsipas kommer upp från challengertouren säger man ”honom har jag inte sett spela”, vilket är helt obegripligt. Mycket av tennisen handlar om att känna sin motståndare, att veta dens styrkor och svagheter, och att man därmed inte väljer att scouta motståndare mer än man gör, det är bara för dåligt.

Det hade Tsitsipas stor fördel av i år. Motståndarna hade väldigt dålig koll på honom. Och inte bara det att man är dålig på att förbereda sig genom att scouta yngre spelare på lägre nivå, man är också väldigt dålig på att snabbscouta spelare som kommer upp. Även om Tsitsipas slog igenom tidigt i somras så hade de allra flesta inte koll på honom överhuvudtaget i slutet av säsongen heller.

Jag ägnar en stor del av texten om honom till just det här, för det är viktigt. Det kan bli ett problem för honom det här. För även om han har fantastiska egenskaper, han har stora hål i sitt spel, Tsitsipas, och även om det låter väl hårt skulle jag säga att han är lite av ett luftslott.

Han får enormt bra utdelning på sin serve, trots att den ofta inte når över 200 kmh i hastighet. Svårläst, absolut, men har motståndarna ens försökt läsa in honom ännu? Nej. När de lyckas, får han så mycket utdelning på serven då? Kanske inte.

Forehanden, otroligt bra. Men backhanden? Inte bra. Spelade motståndarna i år mot honom som att han hade ett extremt vapen i sin forehand, och en stor svaghet i sin backhand? Verkligen inte. Det är otroligt viktigt att göra allt för att låsa honom i backhand, och det kommer motståndarna mer och mer förstå, och då blir det problem för Tsitsipas.

Jag förstår att det låter som att jag tror han kommer rasa kommande säsong. Det kommer han inte. Men jag har faktiskt svårt att se att han är topp-10 vid nästa säsongs slut, och sett till hans utveckling i år och det läge han har rankingmässigt så borde det vara det naturliga nästa steget. Jag anser att han har stora saker att förbättra innan han kan bli en av de absolut bästa. Men det kommer han garanterat i alla fall försöka, och kanske lyckas med, vem vet. Hans skalle, den är absolut, absolut, absolut toppklass. Han har ett riktigt monsterpsyke den här unga mannen, och det mina vänner, det är en bra start det.