21, Kyrgios

21, (35) Nick Kyrgios

Det går ju inte att undvika att vara trött på honom vid det här laget, eller gör det? Nu är han inte särskilt mogen i huvudet den här killen, så han skiter i det, men den enda vägen till att bli uppskattad, vilket verkligen är det enda han vill, vore att bara starta om, och prova en helt ny bana. Hans spel skulle kunna tala för sig självt till hundra procent. Rent spelmässigt skulle han kunna vara den mest underhållande spelaren av dem alla men han förstör det med en blandning av uselt uppträdande och en förvirring kring hur han ska framställa sig själv. Han kämpar så hårt för att vara något annorlunda, speciellt, något som inte andra tennisspelare är, att det bara blir fullständigt fel och han framstår istället som något som är helt omöjligt att tycka om.

Egentligen samma problem som bröderna Ymer har. Nu är det en helt knäpp jämförelse. Att jämföra han med dem tennismässigt, det är som att jämföra Maradona med Håkan Mild, någonting. Så det blir ju lite ovärdigt. Men den här viljan att vara något man inte är, det har dem gemensamt, och det funkar verkligen i stort sett aldrig. Folk ser alltid igenom sånt, och det är ytterst få som uppskattar det.

Hur bra är han egentligen på tennis då?

Det är faktiskt ganska svårt att säga.

Skulle han kunna vara absolut bäst om han jobbade lite hårdare?

Jag skulle svara ett ganska tydligt nej på den frågan. Det finns en bra sak med det här att han uppför sig så dåligt och det är att motståndaren ofta vaggas in i att hoppas på att Kyrgios ska sänka sig själv och att man därmed inte ska behöva göra så mycket själv. Det vinner Kyrgios en del matcher på. Det skulle han bli av med om han skaffade sig en bättre inställning. Om han förvandlades till en vanlig spelare, en som kämpade i alla matcher, då skulle motståndarna på ett annat sätt börja försöka hitta hålen i hans spel och de där hålen går ju att hitta. Hans backhand är inte bra, och frågan är om han är tillräckligt säker i en lång match när han möter någon av de bästa. Antagligen inte. Men man ska veta att jag nu jämför med de absolut bästa. Om han bara började uppföra sig lite vettigt och försöka, då skulle han vara totalt given på topp-10. Det skulle vara omöjligt för honom att inte ligga där. Så bra är han egentligen.

Men hur bra någon är egentligen, det är ju inte jätteintressant. Såhär bra är Kyrgios just nu. Han är 21:a i världen.