15, Isner

15, (10) John Isner

Det var väl inget styrkebesked för topptennisen att Isner klämde sig in på en slutspelsplats i år kanske, men man ska veta att han väldigt ofta är rätt svag på hösten, och mest av allt ska man veta att hans resultat i år var så bra att det nästan känns märkligt att han inte slutade året ännu bättre rankad. Han vann Miami, det är tusen rätt sköna poäng det. Kvarten i US Open där han hackade lite på Del Potro. Hade 1-0 i set där, men han var skadad va? Nej, varm var han, vill jag minnas. Så han var chanslös ändå, men ledningen hade han i alla fall. Semi i Wimbledon där han torskade en stenhård femsetare mot Anderson. Åttondel i Franska Öppna också. Det är bra för att vara Isner. Och så vann han i Atlanta, där vinner han alltid. Fem år i rad där.

Men det var ju mycket skit också. Tar man bort turneringarna jag nämnde så var det i stort sett ingenting närmare bestämt.

Han är hopplöst ojämn, Isner, och det beror mest på att marginalerna mellan himmel och helvete i forehanden är väldigt små. Eller ja, till någon himmel når han ju knappast i det slaget, någonsin, men ibland är forehanden ett litet vapen, ibland ett slag han bara missar. Och det kan svänga hur snabbt som helst. Det är i alla fall det som avgör hans form, om forehanden fungerar eller inte. För serven fungerar alltid. Backhanden är som den är. Han är aldrig särskilt vältränad fysiskt, men han har det han har där så att säga. Det är forehanden som pendlar.

Just fysiken, det tycker jag är lite märkligt. Visst, han har en spelstil där han får mycket på serven, men i nästan alla matcher är han någon gång så trött att det på ett rejält sätt påverkar hans prestation. Det är möjligt att det är svårt att träna så mycket kondition när man är så stor. Skaderisken är väl lite större kanske, men jag tror knappast det är där skon klämmer. Han är otränad fysiskt helt enkelt, och att han inte gör något åt den saken, märkligt, tycker jag.

Världens bästa servare numera? Antagligen. Karlovic har tappat lite. Raonic inte uppe på samma nivå. Det är Isner som har den bästa serven av alla i slutet av det här året. Och det är ju en rätt bra start om man vill vara bra på tennis kan man säga.

han faller nog ifrån lite nästa säsong. Allt annat vore märkligt, men en väldigt bra säsong för Isner. Antagligen hans bästa hittills. Starkt att göra det som 33-åring.