17, Goffin

17, (16) David Goffin

Jag har en kompis som varje gång vi pratar om tennis nämner vilken jävla otur Goffin har. Jag vet inte om det behöver påpekas fullt så ofta, men när man ska spåna kring honom såhär blir det ju rätt pricksäkert ändå. Det går inte att nämna Goffin utan att prata om hans magiska otur.

Först av allt, han är ganska skadebenägen i grunden. Han har lite skadeuppehåll här och där. Vanliga skadeuppehåll, så att säga. Men kolla här. Nu blir det de första videoklippen i min lista för i år tror jag. Det här måste man ju liksom se för att tro på.

Jag glömde. Franska Öppna är rätt…effektiva när det gäller att inte vilja marknadsföra sin produkt. Youtube är rensat från klipp från turneringen men ja, såhär såg det ut där förra året.

Det blir ju liksom orimligt. Två år i rad, på strategiskt väldigt dåliga platser för säsongen, råkar han ut för fullständigt sjuka grejer som inte överhuvudtaget är hans fel. Visst, att komma glidandes bakåt, mot där banan tar slut, det är ingen normal position att hamna i. Sen att man från arrangörshåll lägger ut hinder för spelarna, det är ju inte så bra, men där hade Goffin ändå kunnat ta det lite lugnt. När det gäller årets skada, den i Rotterdam, den går ju inte att undvika, och den är helt otroligt oturlig.

De där två grejerna har bromsat hans utveckling de senaste två åren, två år som i hans ålder är extremt viktiga. Lite otur. Lite. Men samtidigt ska det sägas att jag personligen inte tror att han hade kunnat bli så mycket bättre de här åren i alla fall, men nu fick han inte riktigt chansen, och det är tråkigt.

Finns ju mycket att skriva om den här killen. Det lustigaste, och det jag aldrig sett någon annan än mig själv skriva om, är det faktum att han växte närmare 20 cm från det att han var 17-18 till 19-20. Det kan aldrig någonsin ha skett på naturlig väg. Men jag tror att man kan få den typen av medicinering godkänd, även om det normalt sker i yngre år. Messi fick väl exempelvis den behandlingen i unga år så att han skulle bli åtminstone två äpplen istället för ett äpple hög. Det där räddade förstås Goffin, och därför tycker jag som sagt det är lite lustigt att det aldrig pratats om det. En knappa 165 cm hög Goffin hade inte nått världstoppen, icke.

Jag har lite svårt att förstå mig på honom som spelare. Eller rättare sagt, jag har lite svårt att förstå att han kan vara så effektiv som han är. Han har en superoffensiv, absolut, och han spelar flackt och supersnabbt, jadå, men han har inget vidare försvar och nja, ska det där verkligen räcka? Det gör ju det, så det är jag som är en idiot, men han är sällan den som jag blir mest imponerad av, så mycket kan jag väl säga.

Topp-10 igen? Jo men det tror jag. 28 år gammal och han kan säkert ha några år kvar när de flesta av de stora nu droppar av. Då har det nog kommit nya toppspelare, men Goffin kanske kan slinka in på en topp-10:a igen. Absolut inte omöjligt.

Såvida han inte får någon sjuk skada igen då.