18, Dimitrov

18, (19) Grigor Dimitrov

Jaha du, Grigor. Hur hade du tänkt dig det här då? Var det här vad det blev? Eller kommer det något?

Vi kan så klart inte fråga Grigor. Vi får fråga mig istället.

Var det här vad det blev? I runda slängar ja, och det är egentligen inget konstigt med det.

Att han startade året rankad trea i världen, det var liksom inget litet svaghetstecken för tennisen det. Så bra är han inte, har aldrig varit, och lär aldrig bli. Men ska han vara topp-10 då? Jag skulle nog säga nej, så den här rankingen är närmare som det ska vara än den ranking han hade i början av året.

Given världsetta, tänkte alla för tio år sen när det plötsligt ploppade upp en kopia av Federer. Just det där med kopierandet, det är ju verkligen direkt löjligt. Han är 27 år gammal nu, Dimitrov. Undrar om det fortfarande känns coolt att härma någon annan. Jag tror också att det kan ha hindrat honom en del. Det går inte att bygga en tennisspelare till hundra procent efter en mall, men det är ju var Dimitrov blivit. Det går ju liksom inte riktigt att hänvisa till slumpen när allt, precis allt, ser ut som det som en annan specifik spelare gör. Dimitrov hade nog varit en rätt klart bättre spelare om han istället försökt göra saker och vis på sitt sätt för man ska veta det, det är en gigantisk talang det här, som om allt hade klaffat utan tvekan hade kunnat bli bäst.

Men nu blev det inte så, och den största förklaringen är väl att han för tidigt nöjde sig med sitt spel. Han har inte förändrat särskilt mycket alls under sin tid inom topptennisen. Han står för långt bak i banan, han är för passiv, och han har inte bemödat sig att utveckla sin forehand till det vapen den skulle behöva vara. Han gör allt riktigt bra, men han får inte ihop det till någon särskilt farlig spelstil. Sen är han så fantastiskt duktig att han ändå är en av världens 20 bästa spelare, men det hade kunnat bli något helt annat.

Nu kommer det många unga spelare som antingen redan är bättre än honom eller kommer bli bättre än honom de närmaste åren. Tåget när det gäller att bli en av de absolut bästa har gått för Dimitrov. Nu handlar det istället om att försöka knacka sig in på topp-10 någon gång ibland och det kan han säkert lyckas med.