12, Murray

12, (257) Andy Murray

En av mina största favoriter någonsin. Kanske den största. Innan han började vinna sina stora titlar var jag besatt av att berätta för folk att han skulle börja vinna, förr eller senare och när han så vann Wimbledon, som var den titel jag mest av allt tjatade om att han någon gång skulle vinna, det är en av mina största tennisupplevelser det.

Men numera, hur mycket finns kvar? Det är en väldigt svårbesvarad fråga.

I år fanns det i alla fall absolut ingenting kvar. Jag förstår faktiskt inte vad han höll på med riktigt. Rn anskrämlig grässäsong där han kom tillbaka helt utan att han varken kunde spela eller röra sig. Men efter det bara en månads paus så spelade han igen i Washington, en turnering han först inte planerat att spela. Han var usel där också. Bedrövligt i Cincinnati, uselt i US Open, och rätt risigt i Shanghai också. Det var hans turneringar i år. Han var helt enkelt bra. Men så var han inte skadefri heller. Inte ens i närheten.

Murrays spel baseras till 40% på fysik, till 45% på tankeverksamhet, och 15% på spelmässiga egenskaper, någonting. Blev det 100% det där tillsammans? Jag hoppas det. Hans spelmässiga egenskaper är högst begränsade, där är han ingen toppspelare, inte ens nära faktiskt, men grym fysik på alla sätt, tills nu, och en av tidernas, kanske tidernas, bästa tennisskalle. Jag har skrivit det så många gånger nu att ni borde kunna det utantill men om ni vill bli bättre på bollvärdering, att välja rätt slag och rätt placering. Sätt er och titta på ett klipp av Murray. Ni kommer märka att han varje gång placerar bollen på det ställe som ger honom bäst chans att vinna poängen. Det blir ibland nästan löjligt de gånger jag gjort det själv. För att visa det har jag några gånger bett någon pausa ett klipp innan varje gång han slår till så jag kan peka var han kommer slå bollen. Nio av tio gånger prickar jag rätt, och så är det inte riktigt med andra spelare kan jag säga.

Men nu tror jag det är över. Han har varit borta i snart två år, och han har mest troligt för alltid tappat det mesta av sin snabbhet och smidighet. Och tyvärr, det må vara viktigt att ha ett bra tennishuvud, men man kan liksom inte låta huvudet slå in bollen. Man måste ha en kropp som hjälper till också och där faller det nog om man som Murray ska hoppas på att komma tillbaka till den absoluta toppen och vinna stora titlar igen.