14, Raonic

14, (18) Milos Raonic

Mycket gick fel för Raonic i år. Han var borta väldigt mycket och när han väl spelade kändes han ofta rätt långt ifrån den nivå han ska hålla. Ändå rankad på plats 18 på atp-rankingen vid årets slut. Det imponerar något alldeles väldigt på mig. Han gick sådär lagom långt i många av de stora turneringarna. Kvart och semi i de flesta, och då blir det många poäng, trots att prestationen totalt sett inte är vad den borde vara. Början och slutet på året var närmast en katastrof. Han vann en match på sina tre första turneringar och en match på sina fyra sista turneringar. Där finns det lite möjlighet till förbättring nästa säsong.

27 år gammal nu, Raonic, och är det nästa säsong han ska få ihop grejerna kanske? Jag tror ju i alla fall att han har väldigt mycket mer i sig. den serven, den fysiken, den förhållandevis bra forehanden, det lilla försvar han har som är mycket sällsynt för en extrem servespecialist, och viljan att vara offensiv och spela matcher på sina egna villkor. Servekanoner är ofta till viss del begränsade. Raonic är för mig inte begränsad på samma sätt, för han har lite mer att komma med än bara serven.

Returerna, de är katastrofala, även för hans spelstil. Lite märkligt faktiskt, han har ju slagen. Både forehanden och backhanden, de är inte katastrofala. Han har bra räckvidd och även om forehandssvingen är ganska stor, det finns många bra returnerare som har stor forehandssving. Men han kan bara inte. Eller ja, han kan ju, men han har en stor, stor svaghet där. Förhållandevis svårt att träna upp returförmågan. Det handlar i mångt och mycket om att kunna läsa vad motståndaren gör. Antingen har man det eller så har man det inte. Raonic har det inte, men om han bara kunde förbättra det lite, lite så skulle det hjälpa honom något enormt. För om han hela tiden fick bollen i spel i motståndarens serve, då skulle han vara en mardröm. Han har ett så pass bra spel att man hela tiden måste passa sig för hans offensiv och med tanke på hur få chanser man får i hans serve, det skulle bli hemskt.

Jag tror mycket på Raonic. Han har varit trea i världen. Jag tror att han har kapacitet att ta sig tillbaka dit, kanske till och med när alla andra är skadefria. Men oavsett vilket, topp-10, där ska han bara vara cementerad om han får vara frisk och presterar någorlunda. Höjning nästa år, det förväntar jag mig.