10, Anderson

10, (6) Kevin Anderson

Det känns ju lite som att banka in en öppen dörr att knuffa ner Anderson några platser jämfört med atp-rankingen men vad ska jag göra? Det är ju såhär det är.

Men vilken magisk säsong. 47 vinster och 19 förluster. Titlar i New York och Wien, finalplatser i Pune, Acapulco och Wimbledon. Plus semi i slutspelet, semi och kvartar i nästan varje mastersturnering och helt enkelt ett grymt år.

Så det blir lite orättvist. I år presterade han helt enkelt bättre än flera av spelarna som jag här lägger framför honom, men det kanske helt enkelt är så att ett år inte räcker för mig. Han får nog visa att han håller nästa säsong också.

Han är inte helt ostabil, Anderson. Inte helt. Ser man honom göra en dålig match? Knappast. Han kan alla underlag. 60% matchvinster på hardcourt och gräs och långt över 50% även på grus, där han kanske inte borde vara så bra. Han nöter, han nöter, och han nöter lite till medan poängen rasar in.

Rolig? Nej. Spännande? Nej.

Det här är en maskin. En tennismördare om man så vill. Det är inte kul att se honom spela, men inte får han färre poäng eller spelar in mindre pengar för det. Han kunde nog inte bry sig mindre. Dessutom uppför han sig alltid totalt fläckfritt, så trots detta blir han aldrig illa omtyckt, något som annars är lite vanligt när det gäller spelare som ingen vill se spela. Anderson går däremot inte att tycka illa om.

Något mer steg då?

Nej det går ju inte. Han har redan krämat precis allt av det han har att jobba med, och antagligen lite till också. Han har jobbat otroligt hårt. Han har aldrig slutat förbättra sig, och någonstans är det ju rättvist att han till slut nått såhär långt, även om det ju ska sägas att han knappast har samma grundtalang som de andra spelarna på den här nivån. Men intressant faktiskt hur han undan för undan förbättrat allt i sitt spel. Sina första år som professionell hade han inte alls en serve som skrämde. Men under ett uppehåll vässade han den rejält och kom tillbaka som en servekanon. Sen har han också år för år hela tiden förbättrat sina grundslag och numera är han ofta bombsäker i bollandet så länge han inte får alltför mycket variation på sig.