11, Wawrinka

11, (66) Stanislas Wawrinka

Högst kapacitet av alla? Kanske, men nja, lite väl magstarkt. Kapacitet att slå precis vem som helst på sin dag? Utan minsta lilla tvekan.

Gäller det där fortfarande då? Jag tror ändå någonstans det, men man ska veta att Wawrinka spelade så mycket som 17 turneringar i år, men inte lyckades skaffa sig en bättre ranking än plats 66 i världen. Sandgren, Basic, Griekspoor, Ivashka, Johnson, Fucsovics, Garcia-Lopez, Querrey, Murray, Dimitrov, Fabbiano, Young, Nadal, Federer, Raonic, Klizan, Shapovalov, Coric. Där är spelarna han förlorade mot i år, och ser man till spelarna han slog, han vann 17 matcher och förlorade 17, nja, den här säsongen var inte bra.

Men så var han väl heller knappast skadefri någon gång under säsongen, så jag tycker man måste vänta lite till innan man räknar bort honom.

Det jag tycker är viktigt med Wawrinka och hans möjligheter att komma tillbaka är det faktum att han baserar sitt spel väldigt lite på fysik. Visst, han är stark och sådär, men det är knappast något man tappar på att vara skadad. Han är inte snabb och han vinner inget på uthållighet. Det är spelet, slagen, som vinner matcher åt honom, och det talar för hans chanser. Även om skador och ålder påverkar honom lite negativt fysiskt så kan han fortfarande ha kvar sitt spel, och det gör att jag tycker att han fortfarande har chansen på ett lite annat sätt än exempelvis Murray som han här klämmer sig in precis framför på min ranking.

Överlägset bäst i världen på vinkelslag. Att hitta de perfekta vinklarna i banan för att få bollen så långt bort från motståndaren som möjligt. Dessutom en av de som slår hårdast i sina transportslag och hans backhand är en av de bästa i världen. Hans forehand är lite bättre, men så är det för alla spelare utom Paire. En av hans bästisar förresten, Paire. De kan nog stå och bolla rätt dugligt i den diagonalen. Backhanden helt fantastisk hur som helst, men forehanden mer av ett vapen egentligen. Han kan generera klart mer fart i forehanden. Dessutom servar han hårdare än de flesta i toppen. Också en stor styrka.

På minussidan har vi rätt svaga returer och att han är ganska osnabb. Just osnabbheten kan han kompensera ganska bra med att han i och med sin spelstil kan hålla sig rätt långt bak i banan. Han hittar vinklarna fint där och han slår så hårt att det inte gör något om han tappar baslinjen med någon meter.

33 år gammal. Massor att bevisa, men jag tycker han har alla chanser fortfarande. Kanske inte att han ska kunna hålla en hel säsong och bli rankad topp-5 igen, men ranking är inte Wawrinkas grej. Hans grej är Grand Slam-turneringarna där han vunnit tre stycken. han har vunnit alla utom Wimbledon. Det är så vansinnigt bra gjort när man ser till under vilken tid han gjort det att det nästan är löjligt åt det. Under tennisens överlägset bästa period någonsin har han klämt in tre Grand Slam-titlar. Tyvärr blir det aldrig någon Wimbledontitel. Han är usel på gräs.

Rätt intressant detalj att sen 2014, då han vann sin första Grand Slam-titel, så har han och hans aningen mer kända landsman Federer vunnit lika många. Wawrinka vann tre under 2014, 2015 och 2016. Under de åren vann Federer ingen. Men nu har Federer utjämnat med sin tre titlar under 2017 och 2018. OS-guld i dubbel för de där två förresten. På tal om stora turneringar.