9, Nishikori

9, (9) Kei Nishikori

När det gäller valet mellan Nishikori och Anderson på plats nio och tio så var det ju ärligt talat inte så svårt. De möttes två gånger precis i slutet av säsongen och även om Anderson otroligt nog vann en av matcherna så var det mer än tydligt vem som var bäst av dem. Nishikori är bra mot världens bästa spelare. Han vinner nästan 40% av sina matcher mot motståndare rankade topp-10. Anderson vinner bara 20% av dessa matcher. Det är något som har rätt stor betydelse när jag ska ranka spelare hur bra de är. Det smäller högre att slå bra spelare än att vara stabil och sällan förlora mot sämre spelare.

Det där senare gör Nishikori rätt ofta numera. Han är inte så väldigt stabil mot sämre motståndare som exempelvis Anderson. Vilket är rätt förståeligt. Det har till viss del med spelstil att göra. En sån som Anderson har i princip inget som kan gå fel. För Nishikori kan det mesta gå fel. Kolla bara på slutspelet, även om det var ett extremfall. Först en riktigt bra match där han slog Federer. Sen två fullständigt urusla matcher där han knappt tog gem mot Anderson och Thiem. Eller ja, tre gånger möttes de ju. I de tre sista turneringarna för säsongen, och Anderson vann två till och med, men slutspelet, det kan man ju inte räkna. Vad som hände med Nishikori där, det vet han nog knappt själv. Det han presterade i årets sista två matcher är bland det absolut sämsta jag sett en spelare spela sett till sin egentliga nivå. Han kunde inte få in bollen innanför linjerna.

Nu får det väl vara sluttjatat om Andersonjämförelsen här.

Nishikori är för mig en stor spelare. Perfekta grundslag. Otroligt stark tekniskt där. Ganska svag serve, men det beror på hans fysiska förutsättningar. Han är runt 175 cm lång bara, och då är det svårt att klämma iväg bollen särskilt hårt. Han är också rätt känslig för variation. Men där är det slut med svagheter efter det. I ett rent, rakt bollande är han helt fantastisk. Han tål precis hur högt tempo som helst och han har också förmågan att tempoväxla även om tempot redan är högt. Tempo var ordet. Tempo, tempo, tempo. Det är Nishikori det.

Det är svårt att vara en av de absolut bästa om man inte är över 180 cm lång. Det är verkligheten i tennis, och det är väl lite där det faller för Nishikori för i övrigt har han i stort sett allt.

Superdupermegastjärna i Japan där han inte bott på typ femton år, och i ärlighetens namn nog inte skulle ha minsta möjlighet att bo, så stor är han. Han håller till på tennisskolan i Bradenton, Florida. En av få spelare som hängt kvar där även efter att karriären lyft.

Fyller 29 år om några dagar. Någorlunda skadefri kan han vara topp-10 i många år till.