5, Zverev

5, (3) Alexander Zverev

Han är 21 år gammal, Zverev. 21! När Federer var 21 år gammal i slutet av 2002 hade han vunnit en masterstitel och ett par småturneringar. Zverev har vunnit tio titlar varav tre masters och ett slutspel. Det blir i och för sig värre om man jämför med Nadal. När han var 21 år gammal i slutet av 2007 hade 23 titlar och var trippel regerande mästare i Franska Öppna. Så nåja, det finns de som är jävligare, men sett till de senaste tio åren är Zverev den som presterat överlägset bäst i så ung ålder. Man kan väl säga att han är den som är närmast att kunna knacka sig in bland de största.

Hur går det då? Kommer Zverev hinna ta över innan de andra lägger av, eller kommer han få vänta tills de lägger av för att då ta över? Som det ser ut just nu är det senare det som ligger närmast till hands för min del men det finns ett rejält men där. Hans serve. Han förbättrade den rejält i slutet av den här säsongen. Ser man till spelarna på topp-5 är han den som har den numera klart bästa serven. Det ska man verkligen ha i bakhuvudet. Zverev kommer inte behöva vara lika bra som de andra i spelet, för han har en så klart bättre serve. Men någonstans brukar det ändå till slut bli det spelmässiga som avgör de absolut största matcherna i de största turneringarna, och där tror jag kanske inte att Zverev kommer komma upp på riktigt samma nivå som de andra. Han har dessutom otroligt mycket att bevisa i femsetsmatcher. Han har faktiskt ännu inte haft ett rätt i Grand Slam-turneringar, och därmed i femsetare. Han kommer så klart växa in i det, snälla nån. Men det är något han har kvar innan man ens kan se honom som en rejäl utmanare i de största turneringarna.

Är han lite tråkig? Hur många har Zverev som sin största favorit? Det finns väl ingen. Någon förvirrad tysk kanske. Eller ryss. Jag skrev nyss om Del Potro och man kan ju säga att det är lite skillnad där. Jag blir inte riktigt upphetsad på samma sätt när Zverev spelar, om man säger så.

Det är inte så snyggt. Det är inte så man flämtar efter andan. Det är effektivt. På tal om Tyskland förresten. Det är ju lite tyskt ändå. Ordning och reda, och våldsamt effektivt. En tysk masikn, helt enkelt.

Serven, numera fantastisk. Returerna, inte absolut toppklass, men bra. Forehanden, riktigt bra. Backhanden, väldigt bra. Mycket snabb för att vara så lång. Mer och mer uthållig. Han klarar sig till och med ofta helt okej vid nätet numera. Det finns liksom inga hål. Allt handlar om hur han kan fortsätta förbättra sig. Kan han göra forehanden till lite mer av ett vapen som han i större utsträckning kan driva på spelet med? Kan han förbättra returerna lite? Fortsätter han slipa på serven och lär sig vinkla den lite bättre? Det är verkligen inte stora grejer det där. Det är små detaljer som om han prickar av de flesta av dem i så fall gör honom i princip oslagbar. Det är ju såhär en modern tennisspelare ska vara. Lång, snabb, talangfull, och dessutom extremt drillad från tidig ålder. Jag tror inte att det som hans föräldrar gjort med honom och hans äldre bror på något sätt är hälsosamt, men det ger ju effekt det där. Folk kan tjata hur mycket som helst om att barn i ung ålder ska leka idrott och visst, om man inte bryr sig om huruvida de ska bli bra på det de gör eller inte, då är det helt rätt. Vill man däremot bli bra. Kolla bara på de bästa tennisspelarna i världen. Det har inte varit mycket lek i ung ålder där kan jag säga. Djokovic vars familj flydde, flyttade, och bosatte sig där det passade bäst för honom att spela tennis. Nadal som…ja, ni vet det där med att han inte fick spela med sin riktiga hand, högern, för det är ju bättre att vara vänsterspelare i tennis, och det är lättare att lära in den perfekta tekniken om man inte har några grunder med fel och brister, ni hör ju. Murray har sin mamma. Och så vidare. Det finns inget hälsosamt, inget lekfullt, ingenting sånt. Det finns bara rå träning och formning. Det är så man blir bäst. Och det är just det som Zverev fått med sig från ohälsosamt ung ålder.