7, Cilic

7, (7) Marin Cilic

Här har vi en rejäl spelare, gott folk. Oj, vilken rejäl spelare. Cilic är en av ett par spelare som hållit till bakom de bästa de senaste tio åren som i en annan tidsålder mycket väl kunde varit dominant och överlägsen världsetta. Så bra är han, det är bara den lilla detaljen att han råkades födas samtidigt som några andra människor som är ganska bra på tennis.

Kraft, han kan bomba på den här killen. Han servar stenhårt. Han är en servekanon, kanske inte den absolut mest extrema formen av servekanon, men om han inte hade ett så bra spel i övrigt som han har, då hade han betraktats som en ren servekanon.

Det är långt ifrån bara serven, som sagt. Jag ska inte säga att Cilic kan bolla med de bästa. Titta bara på hur det ser ut när han möter Djokovic exempelvis. Han får knappt med sig poäng när bollen är i spel där. Men mot alla andra, alla vanliga spelare, står han sig hur bra som helst i spelet och det är det som är hans storhet. Att han är en servekanon, men också så otroligt bra i spelet. Dessutom rör han sig väldigt okej för att vara så stor som han är. Och i stort sett alltid väldigt bra inställning också. Kanske inte det bästa psyket. Han är en sällsynt spelare i toppen som ofta blir nervös när det hettar till. Eller sällsynt ska jag egentligen inte säga. Vi har väl tre av de tio topp-10-spelarna som påverkas negativt av stress och press. Ni kan väl försöka pricka in de andra två i kommentarerna, så ger jag facit senare.

30 år gammal nu, Cilic, och möjligheterna till vidare utveckling finns kanske inte riktigt där längre. Men med rätt lottning och den där magiska formen som han prickat in ett par gånger under sin karriär, båda gångerna i US Open, då kan han absolut vinna något stort igen. Han har både kapaciteten och stabiliteten för att vinna Grand Slam-turneringar och det är det inte många som har kan jag meddela.

En stor, stor spelare. Tråkigt för honom bara att det finns så jäkla många andra som också är det, och ännu lite större, och bättre.

Ska han vinna Wimbledon, förresten? Tråkigt för honom att Djokovic nu är tillbaka igen. Annars undrar jag om inte Cilic hade kunnat få med sig den titeln innan han lägger av. Han floppade där i år, men vann titeln i Queens där han slog Djokovic, Kyrgios, Querrey, Muller och Verdasco. Vansinnigt tuff väg för att vinna en 500-turnering. Final i Wimbledon förra året där han inte kunde göra sig rättvisa på grund av problem med fötterna och som sagt, tråkigt med Djokovic, annars hade han haft bra läge där kommande år för grästennis, det kan han bättre än de allra flesta, Cilic. Han vann i år 66,7%, alltså exakt två tredjedelar, av sina matcher på hardcourt och grus. I grunden kanske lite minibättre på hardcourt, men det skiljer inte mycket. Gräs däremot, det är något annat. Han är en grässpecialist i mina ögon, Cilic.