8, Thiem

8, (8) Dominic Thiem

Han spottade upp sig på hardcourt i år, Thiem. Jag vet inte, kändes det så mycket så verkligen? Men ser man på siffrorna så, absolut. Han vann 70% av matcherna på hardcourt i år jämfört med 55% totalt under karriären. Men det ska väl då sägas att det var många matchvinster i små turneringar, plus att han presterade i Paris där underlaget är så långsamt att…ja, långsamt är det. Kvarten i US Open, åttondelen i Australian Open, nej men det var ett bra år för honom på hardcourten. Och på gruset, givetvis. Final i Franska Öppna som spelades innan Djokovic hittade sig själv igen. Han var årets näst bästa grusspelare i år också, men när nu Djokovic är tillbaka får han väl ta och flytta ner ett hack på den punkten, Thiem. Final i Madrid också. De där stora titlarna ramlade inte in i år, men han gjorde en fin grussäsong även 2018. Inte lika fin som förra året, men fin.

Men utvecklades han i år? Han vann mer på hardcourt, absolut, men det är ju nästan oundvikligt sett till vilka problem han haft på det underlaget tidigare. Spelmässigt, nja, samma Thiem som tidigare. Samma fantastiska forehand som tidigare, samma backhand som i grund och botten inte är ett tillräckligt bra slag för den nivå han håller till på. Men det funkar ju ändå. Enorm fysik, serven är bra för hans längd men returerna, de är precis som backhanden, inte tillräckligt bra.

Stora, stora svagheter men också ovanligt stora hål i spelet för att vara en så bra spelare, det är Thiem det. Det känns som att han kanske inte längre står längst fram, eller bland de som är längst fram, i kön när de stora lägger av. Zverev har dragit ifrån honom och nu kommer det ytterligare några spelare som är något år yngre honom som knackar honom på axeln.

Jag tror att Thiem snarare kommer få försvara sin ranking än att försöka förbättra den framöver, men det är väl inget fel med det när man är åtta i världen. Absolut inte.

Vad tycker vi om honom då?

Han är inte min favorit, men jag kan egentligen inte förklara varför. Han tilltalar mig inte riktigt bara, varken spelmässigt eller personlighetsmässigt. Jag har heller ingenting mot honom, men lite likgiltig sådär. Det är svårt att tycka så mycket om honom.