4, Federer

4, (3) Roger Federer

Australian Open, Rotterdam, Stuttgart och Basel. Det var inget tokigt år för Federer det här. Ett fantastiskt år snarare. Det var inte många floppar heller. Torsken mot Kokkinakis i Miami kanske inte är så mycket att vara stolt över men då var han sliten efter finaltorsken mot Del Potro i Indian Wells. Coric i Halle, ingen bra förlust, men märklig match. Han borde verkligen vunnit. Wimbledon, kvarten mot Anderson, normalt sett vinner han ju den också som matchbilden såg ut. Djokovic i Cincinnati, ingen slår Djokovic, i stort sett. Millman i US Open, stor flopp. Det var väl årets stora plump det. Väldigt vek insats där han efteråt hänvisade att han var varm och inte kunde spela sitt eget spel därför. Men visst måste även Federer få förlora obefogat någon gång? Coric igen i Shanghai, rätt svag insats där i och för sig. Och så Djokovic och Zverev i semifinalerna i årets sista två turneringar. Det var matcherna han förlorade i år, Federer. Det är inte mycket att skämmas över inte, verkligen inte.

Men visst har han tappat lite. 48-10 är en fantastisk matchstatistik och om han spelat grussäsongen hade han varit lite närmare men han är 3000 poäng efter Djokovic på förstaplatsen just nu, och jag håller inte Federer som någon slags favorit att försvara sin titel i Australian Open. När hans poäng därifrån försvunnit kan han vara ner på sjätte, sjunde eller till och med åttonde plats på rankingen och fel spelare presterar i Melbourne samtidigt som han själv inte gör det och då börjar det ju genast bli lite svettigt. Då får han plötsligt möta de bästa redan i kvarten i turneringarna och jag är inte så säker på att han kommer reagera särskilt bra på det.

Han var bättre under första halvan av säsongen. Inget snack om saken. Jag tycker att han överlag hade lite backhandsproblem under andra halvan, särskilt i slutet, och undrar om det inte var lite ont i ryggen som låg bakom det. Det brukar vara det som är anledningen när hans backhand klickar och ont i ryggen och Federer, det är en oroande kombination. Samtidigt ska man säga att han även under denna tid höll riktigt bra mot några av de bästa spelarna, så att på något sätt påstå att han föll ifrån under den andra halvan av säsongen, inte direkt. Verkligen inte.

37, snart 38 år. Det är fullständigt fantastiskt att han fortfarande hänger i. Skonsam spelstil, absolut, och ganska skonsamt tränande genom åren. Han är inte riktigt den som står och bankar skiten ur sig fem timmar om dagen som Nadal gör, och det är ju positivt för honom ur den här aspekten, att han hushållit med sin kropp och kunnat spela länge. 37 eller 38 år, det ska väl inte spela någon jättestor roll kanske, men Djokovic återkomst har ändå gjort att Federer nu inte känns omedelbart nära att vinna de stora titlarna, och vem vet, någon gång kanske han börjar tycka att det är lite tråkigare när titlarna kommer lite längre bort. Samtidigt som jag inte tror han har något direkt sug att göra andra grejer än att spela tennis. Han har nog exakt det liv han vill ha, så det är väl, förhoppningsvis, så att han kommer göra vidare så länge han på något sätt känner att han kan göra sig själv rättvisa. Vilket väl absolut ska kunna vara några år till. Och när det väl börjar närma sig, visst kommer det locka honom att slå all världens rekord för en 40-åring tennisspelare. Jag tror nog det. Så om han bara håller hyfsat kommande säsong, då kan vi nog hoppas på att han siktar in sig på det.

Han lär knappast spela så mycket mer grustennis så det här med ranking blir svårare och svårare för honom och de stora titlarna, nja, jag tror det blir svårt. Men visst kan han, om han bara vill och har kroppen någorlunda med sig, hänga med på topp-10 i ett par år till.