1, Djokovic

1, (1) Novak Djokovic

Det behövdes ju inga försiktighetsåtgärder när det gäller den här placeringen, så mycket kan vi vara överens om. När det gäller rankingen i år har jag försökt vara noggrann och dubbelkolla rankingdokumentet gällande spelarnas ranking på min lista, och på atp-rankingen, så att det inte ska uppstå några felaktigheter som ni sen kan gotta er åt men här var det kanske inte så svårt. Etta på min ranking, etta på atp-rankingen, etta någonsin. Etta, etta, etta, etta, etta, etta. Äh, etta, är han.

Men han var det inte första halvan av den här säsongen.

Torsk mot Chung i Australian Open. Han var under isen där alltså. När man såg honom då i slutet av januari, det fanns liksm absolut ingenting som talade för att han någon gång skulle bli sig själv igen.

Torsk mot japanen Daniel i Indian Wells. Det är inte helt lätt att beskriva hur orimligt det är. En normal Djokovic slår nog Daniel på hardcourt även om Daniel får serva varje poäng i hela matchen. Men nu förlorade han. Det var illa. Otroligt illa.

Stortorsk mot Paire i Miami och vid det här laget kände man bara att han kunde lägga ner säsongen, ägna sig åt något annat, och eventuellt någon gång i framtiden komma tillbaka, men inte om han skulle spela såhär en gång till.

Torsk mot Thiem i Monte Carlo. Det var ingen höjdare heller. Kanske inte fullt så illa som de två tidigare turneringarna, men det var illa. Han träffade inte bollen, Djokovic.

Torsk mot Klizan i Barcelona. Djokovic tredje förlust i första omgången för säsongen. Klizan spelade väldigt bra, så kanske en av de minst skämmiga förlusterna så långt för Djokovic, men att Djokovic, planetens bästa spelare någonsin, på löpande band förlorade mot såna här spelare, det var bara sjukt.

Torsk mot Edmund i Madrid. han spelade inte bra. Uselt. Även om han kanske var värd att vinna matchen trots allt. Han hade vid det här laget utvecklat en lätt vinstfobi, Djokovic.

Torsk mot Nadal i Rom i en match där han tog ett av seten till tiebreak. En mycket viktig match för Djokovic säsong tror jag. Han var snudd på chanslös, men han kunde i alla fall fortfarande spela mot Nadal utan att det blev genant. Det kan ha gett honom lite råg i ryggen.

Torsk mot Cecchinato i Franska Öppna i en match som jag tror kan ha varit hans jobbigaste torsk på hela året. Han spelade faktiskt inte så extremt dåligt, särskilt inte jämfört med vad han gjort tidigare under året, men då Cecchinato spelade med sina mått utomjordiskt gick det ändå inte. Tror han kände att han hade lite oflyt där, Djokovic, och efteråt knöt näven i fickan en aning.

Slut på gruset, och nu började vändningen.

Torsk mot Cilic i Queens i en turnering som Djokovic nog egentligen borde vunnit. Men han blev lite vinsträdd när det väl skulle avgöras. Här syntes det dock. Det syntes att det som börjat i Franska Öppna nu utvecklats. Han kunde spela igen.

Sluttramsat.

Wimbledon, han var tillbaka. Edmund, Khachanov, Nishikori, Nadal och Anderson i de sista fem matcherna. Det var Nadal som hotade honom i det som var årets enda riktiga tennismatch när man ser till en uppgörelse om vem som är bäst. Det var en mäktig vinst i Wimbledon för Djokovic. Han slog Nadal, och visade på så vis att han är tillbaka. Han slog den bäste, och var plötsligt favorit i allt under resten av säsongen.

Mycket överraskande torsk mot Tsitsipas i Kanada. Det kanske mest svårförklarliga den här säsongen när det gäller Djokovic. Nu skulle han ju bara köra på, och få sina motståndare att tro att han är sådär oslagbar igen, men han snubblade på första häcken så att säga.

Men han reste sig, och vann Cincinnati utan att egentligen spela särskilt bra i någon match. Förutom möjligen i finalen där Federer till stor del visserligen sänkte sig själv, men efter att ha strulat i alla matcher så långt vann Djokovic enkelt och uppnådde det som ingen annan gjort, han vann den sista masterstitel han inte vunnit.

I US Open strulade han bort set mot svagt motstånd i både första och andra omgången, men sen var det liksom sluttramsat. Raka set i de fem sista matcherna. Tyvärr behövde han inte slå varken Federer eller Nadal. Han skulle ha mött Federer i kvarten och Nadal i final men båda två floppade bort sig.

Vinst i Shanghai utan setförlust. Nu var det som vanligt igen.

Och så avslutade han säsongen med två egentligen väldigt svaga turneringar. Han förlorade finalerna i Paris och slutspelet efter att ha gjort två riktigt dåliga matcher men någonstans så, om man når final i två raka stora turneringar och man betraktar det som två floppar, då är man nog bäst i världen ändå.

Det var Djokovic säsong. Han förlorade ett knippe matcher, men han vann också mycket och han visade att ha är odiskutabelt bäst helt enkelt.

Men inte oslagbar. Titta bara på första delen av den här säsongen, och han förlorade tre matcher mot spelare han verkligen ska slå under andra halvan av säsongen också. Djokovic är i nuläget absolut inte så överlägsen som han vid några tillfällen tidigare varit, men överlägsen, jodå. Man måste jämföra med honom själv för att säga att han inte är så överlägsen. Om man jämför med allt annat så är han just nu extremt överlägsen, och det kommer krävas mycket av den spelare som ska försöka fånga in honom under 2019.

2019 års mästare, Novak Djokovic. Precis som nästan alltid är fallet på min lista. Han är bäst. När han är i skick kan ingen annan vara bättre, så är det, vad man än må tycka om det och så kommer det vara i några år till. 31 år gammal nu, och han har börjat vara lite mer skadad än tidigare, men samtidigt, vi snackar om en spelare som är mer noggrann än alla andra när det gäller att ta hand om sig själv. Vi ser alla de här små påsarna han sitter och mumsar i sig saker ur under matcherna. Det är liksom inte mjölkchoklad direkt det där. Djokovic äter mest troligt aldrig något som inte optimerar hans chans att vinna nästa tennismatcher, och det gäller även allt annat han gör. Hur knäppt trädkramandet och andra saker än kan vara, allt i Djokovic liv handlar om hans tennis, och så länge det kommer vara så borde han ha en rysligt bra chans att hålla sig i bra skick nog för att vara bäst i världen.