Dags igen

Att bilderna där han spelar är så extremt dammiga säger väl en del, inte om hur gammal han är, utan om hur längesen det var han spelade. Det är några stycken som försökt, i alla år egentligen, men även på senare år. Muster som provade för några år sen är väl den senaste. Borg gjorde några brutalt misslyckade försök också. Det brukar inte gå så bra. Men undrar om inte Rios ändå har lite bättre chans än de flesta andra som försökt.

15 år sen var det han la av. I mitten av säsongen 2003 klev han av. Han försökte sen spela två turneringar 2004 också i och för sig, men sen var det över helt och hållet. Det är en ganska lång tid det. Och med tanke på att han torskade mot spelare rankade 200 i världen i sina sista matcher, som 29-åring, kanske inte supermycket som talar för att han nu som 43-åring ska vara bättre vilket är vad som krävs för att han ska vinna match i den challenger i Columbus som han ska spela i början på januari.

Han har jobbat som tränare på tennisskolan i Bradenton det senaste året, som jag förstått det, och det var också på klipp därifrån som jag för första gången på hur länge som helst såg honom för några månader sen. Han har ändrat kroppsform lite grann sen han spelade, kan man väl säga. Han har hängt en del i gymmet. Men varför inte.

Han ser ju onekligen rätt pigg ut för sin ålder och som sagt, är det någon som ska lyckas med nåt sånt här så är det väl Rios, en av de absolut största talangerna som spelat tennis. Hans bollkänsla, träff på bollen, och så vidare, det är inte många som haft något liknande och jag vet hur det är när det gäller såna människor. Det spelar ingen roll hur länge de vilat, eller för den delen om de provar något helt nytt. Har man den där förmågan att förstå sig på bollar, då kan man prestera något utöver det vanliga även i såna här situationer.

Det är så klart en jätteskräll om han vinner en match i Columbus. Det är liksom i allmänhet inga skräpspelare på challengertouren. Snittrankingen på spelarna i Columbus kommer ligga innanför de 200 bästa. Väldigt bra spelare med andra ord, och Rios har inte spelat på 15 år. Det ska bli torsk, så klart, men jag tycker ju sånt här är roligt. Jag tycker att fler borde göra det. Titta bara på många av våra svenska gamla hjältar som fortfarande tränar på riktigt bra och utan tvekan håller en viss nivå. Varför inte bara prova att mäta sig med dagens spelare? Det är inte som att man har något att förlora, eller att skämmas över. Vinner man någon match blir det en jävla grej. Förlorar man, ja då rycker folk bara på axlarna och tycker att det var ett bra försök.

Gällande challengertouren förresten, en del förändringar när det nu drar igång igen om en vecka.

  • Inga kval. Eller jo, ett kval med fyra spelare ska det vara. Det blir lokala spelare i största utsträckning som jag förstår det. Men de vanliga helgkvalen med 32 spelare försvinner. Bra tycker jag. Turneringarna kommer med andra ord spelas från måndag till söndag istället för som tidigare lördag till söndag. Sju istället för nio dagar. Precis som det borde vara även på atp-touren.
  • 48 spelare i lottningarna. Kvalet ersätt med att man spelar en halv första omgång istället. 16 spelare står över till andra omgången. De 32 andra får spela om att få möta dem. Det blir alltså 16 seedade spelare som jag förstår det. Mycket bra system, och ett system jag tror man i framtiden starkt kommer att överväga att föra upp på atp-touren. Det finns ingen anledning att ha kval. Man kan göra såhär istället. Det blir ett mycket mer smidigt sätt som spelare ta sig uppåt. Det kommer ofta inte krävas så mycket för att komma in i första omgången. Sen handlar det om att börja vinna matcher helt enkelt. Kvalen har varit sega och slitit ut spelarna som spelat där.
  • Allt gratis på challengertouren. Det är nog många medelmåttiga tennisspelare som andas ut lite inför den här säsongen. Alla turneringar kommer erbjuda gratis mat och logi för spelarna. Spelarna kommer i fortsättningen endast betala sina resor och plötsligt blir det ganska humant ekonomiskt att spela på challengertouren. Man kommer fortsatt ha svårt att tjäna några stora pengar, men man kommer knappast gå särskilt mycket minus. Det ska också finnas bättre hjälp för spelarna med medicinsk personal osv. Kort sagt, atp gör det bättre för spelarna.
  • Tydligare märkning av turneringarna. Turneringarna kommer märkas upp precis som på atp-touren. De kommer heta 125, 110, 95, 80, och 75 efter hur många rankingpoäng segraren får. Ingen större skillnad mot tidigare förutom då att man tidigare smusslat undan detta. Nu kommer det synas tydligt i all information kring turneringen och jag tror att det här är ett utmärkt sätt att få vissa turneringar att växa. När de stora challengerturneringarna nu på ett annat sätt kan skylta med att de är stora blir det en helt annan sak. För 125 rankingpoäng, det är väldigt mycket det, och det är tillräckligt för att emellanåt locka riktigt bra spelare.
  • Samtliga matcher på challengertouren ska livesändas. Servicen gällande livesändningen har varit strålande i många år, men nu ska man ta ytterligare kliv framåt och sända alla matcher. Otroligt bra givetvis. Och positivt även när det gäller problem med uppgjorda matcher. Så länge en match livesänds är risken för problem på den punkten per automatik väldigt låg.

En annan grej, som inte har med challengertouren att göra, men som är en stor förändring gällande tennis på låg nivå, är att det från och med årsskiftet inte längre kommer delas ut några världsrankingpoäng på futuretouren. En fullkomligt strålande förändring som kommer göra proffstennisen mycket mer överskådlig. Enkelt uttryckt kan man säga att om man är totalt oduglig kommer man inte längre ha någon möjlighet att ha en världsranking. Det kommer heller inte gå att åka till Nigeria i två månader och där skaffa sig nog med rankingpoäng för att vara bland de 500 bästa i världen. Allt trams försvinner. Det blir challengertouren som gäller om man vill ha en världsranking. Jag vet inte exakt, men vi kommer vid årets slut i alla fall ha otroligt mycket färre spelare med världsranking. Just nu är det över 2000 spelare. I slutet av kommande säsong kommer det vara långt under hälften. Jag skulle tippa på 700 kanske. Med andra ord, en idiot som mig kommer kunna ha koll på samtliga atp-rankade spelare. Överskådligt och fint.