Inga genier på atp

När man håller på med odds elva månader om året, varje dag, som jag gör, då blir man lite skadad. Jag omvandlar i princip allt i livet till procentchanser. Ofta är det rätt bra, för man kan på ett annat sätt än många andra avgöra om något är sannolikt eller inte. Men i vissa fall kan det kanske spela en ett spratt också. När man börjar klura över oddset på att man ska man ska bli sjuk, att ens barn ska göra illa sig, och så vidare, det kanske man kunde varit utan.

Många människor säger att ”äh, sånt där med odds och sånt förstår jag mig inte på”. Det är väldigt korkat att säga något sånt. Det är ungefär som att säga att man inte bryr sig om politik. Om man säger att man inte bryr sig om politik kan man aldrig någonsin klaga över hur någonting fungerar i samhället, för man bryr sig ju inte om det som avgör det. Om man säger att man inte förstår sig på eller bryr sig om odds, då kan man aldrig beklaga sig över att man tagit ett dåligt beslut, som i de allra flesta fall hade kunnat undvikas om man varit bättre på att gradera sannolikheter.

På atp:s hemsida, där är man inga hejare på odds, eller vad säger ni?

95% chans på att sluta nästa säsong rankad bland de fem första på rankingen, Federer?

Om man tycker det, då borde man sälja allt, och satsa alla pengar på att Federer slutar bland de sex första på rankingen här på Bethard. Enligt oddsen just nu är det 65% chans någonting att han slutar bland de sex främsta. När det gäller de fem främsta så närmar man sig nog 50% någonting, om det nu fanns odds på det.

Ganska grov miss ändå va? Att säga att något är 95% chans när det i själva verket är 50% chans.

Det är så klart idiotiskt, och det är inte precis första gången. Jag tycker det är för jäkla märkligt att en så enormt stor organisation som atp har folk anställda för att skriva på sin hemsida som med all önskvärd tydlighet är totalt värdelösa.

Och nej, sälj ingenting för att satsa pengar på någonting, det ska man aldrig någonsin göra. Spel ska alltid vara roligt, och göras med pengar som man med god marginal har råd att förlora om det skulle gå emot. Personligen anser jag att det är klart mindre än 50% chans att Federer avslutar nästa säsong bland de fem första på rankingen.