En kämpade inte – En stämde i bäcken

Det var lite skilda världar i Abu Dhabi idag kan man ju säga. En av tidernas bästa stapplade omkring, och såg ut att vara sisådär 500 år gammal. En annan av tidernas bästa visade att han ämnar fortsätta vara bäst, även i år.

Nadal, nej, det var inget bra. Men man får ju säga att han var ärlig på presskonferensen igår där han berättade att han inte trodde att han var särskilt nära 100% fysiskt. Det han inte berättade var att han inte ens tänkte försöka gå för fullt. Vem som nu är så dum att man berättar, eller ens erkänner det. Lite lustigt blir det dock. Någonstans mellan fem och tio miljoner kronor får Nadal och Djokovic för att ställa upp i den här turneringen. Klart närmare tio skulle jag säga. Att man kan tjäna de pengarna utan att anstränga sig mer än Nadal gjorde idag, det är ju lite fascinerande ändå.

Han stapplade ut i hörnen som sagt, Nadal. Han försökte inte. Han gick för 50% kanske fysiskt. Han undvek medvetet att springa fort. det får man tycka vad man vill om, men han är sån. Inga risker när det gäller fysiken, och det är väl så att han ännu inte gått för fullt ens på träning efter sin operation och då var väl detta bara ett litet test. Han kämpade inte ens i serven förresten. Han servade helt utan att hoppa. Han sparade knäna till max, helt enkelt.

Däremot ska det sägas att han träffade bollen sjukt bra, Nadal. Han returnerade väldigt bra och när han väl fick lägena så smällde det ofta i hörnen hos Anderson. Men Nadal utan fysisk ansträngning, det funkar ju inte. Även om han faktiskt var resultatmässigt väldigt nära i avgörande set. Jag ska dock vara ärlig och säga att jag tror att han till slut förlorade med flit. Han såg inte ut att försöka ta breakbollarna han hade i tredje set och när han servade vid 4-4 skulle jag säga att han slog bort bollarna med flit. Det ser inte ut sådär när Nadal försöker vinna en match och här går det ju också att hitta en anledning till varför han inte ville vinna. Nadal i det här skicket vill inte möta Djokovic, svårare än så är det inte.

Anderson borde nog vunnit lite enklare sett till Nadals arbetsinsats och nivå, så ingen kanonmatch av honom just idag.

Djokovic, det var bättre. Väldigt mycket bättre. Vilken vansinnig längd han hade. Vilken säkerhet. Vilket spel. Han krossade Khachanov, varken mer eller mindre. Han såg precis hur bra ut som helst.

Nadal har två veckor på sig drygt. Han kommer kanske inte spela Brisbane, även om han är anmäld. Det skulle förvåna mig om han ställer sig på banan i en tävlingsmatch i det här skicket. Men två veckor är ganska länge, och kanske kan han under Australian Open matcha sig till lite form. Som det såg idag dock, hur ska Djokovic kunna undvika att vinna Australian Open?