Grattis Pique

Ska man säga ett lite sådär hånfullt grattis till fotbollsspelaren Pique och hans kompisar som köpte rättigheterna till Davis Cup i slutet av förra året. De har ju blivit lurade. Det lite lustiga i det hela är att alla visste att det här var på gång. Alla som har nära kontakt med tennisen. De måste ju också vetat om det. Men jag tvivlar på att de visste riktigt vad det var som skulle komma.

ITF, som var de som sålde rättigheterna till Davis Cup för en väldigt bra peng, visste i alla fall garanterat att atp tagit beslut om det här. Att man skulle se till att mörda Davis Cup med en turnering som till skillnad från Davis Cup skulle passa spelarna. Om Davis Cup i deras gamla form funnits kvar när det här drogs igång, då hade turneringen mer eller mindre självdött ändå. För det här kommer absolut mest troligt bli det riktiga världsmästerskapet i tennis för nationer.

  • Spel över 10 dagar, helt lagom för en sån här grej.
  • Precis i början av säsongen. Kanontillfälle för spelarna att komma igång med något där de garanterat kommer få spela en lagom mängd matcher, hur det än går.
  • Något stort att vinna, gärna tillsammans med några kompisar, men samtidigt något man inte måste skämmas för att förlora. Perfekt i början av säsongen.
  • 750 poäng för den som vinner allt. Det är rätt mycket det, och en väldigt viktig start på säsongen. Man kan välja att stå över det här, men man ger då bort ett rejält rankingförsprång till konkurrenterna. Mycket smart att dra på ordentligt med poängen. Pique kommer inte kunna erbjuda så många poäng. Inga alls, närmare bestämt.
  • 15 miljoner dollar i prispengar, mest av alla atp-turneringar på hela året. Faktiskt mer än dubbelt så mycket som slutspelet och Indian Wells som tidigare var de som delade ut mest. Långt upp till Grand Slam-turneringarna givetvis, men enormt mycket ändå.

Alla kommer inte spela, men jag tror väldigt många kommer göra det. Två singlar och en dubbel per lagmatch, som jag förstår det. Alldeles lagom.

Inte helt rättvist kanske. Om man är ensam bra spelare från sitt land blir det lite för svårt att komma åt alla poäng, men samtidigt rättvist då lagen kommer kvalificera sig på landets bästa spelares ranking. Hur odugliga kompisar man än har från samma land kommer man ändå få vara med, och få chansen att plocka en del poäng i gruppspelet.

Jag tror det kommer bli supersuccé det här. Det enda tråkiga är väl att det är i Australien med lite trista tider men det må vara hänt.

Djokovic har redan bekräftat sitt deltagande. Det är ju en rätt bra start kan man säga.