Fredagsuppsamling

Vilken tennisvecka vi haft alltså. Säsongen har verkligen rivstartat och vi har fått bättre och mer spännande samt intressanta matcher än jag tycker man kan förvänta sig säsongens första spelvecka.

Det är lite speciellt säsongens två första veckor här. Två av turneringarna drar på lite extra och kommer bli klara redan imorgon lördag, i Doha på grund av att gud ska få ha söndagen i fred, och i Pune lite mer för att spelarna ska få tid på sig att ta sig till Australien till nästa vecka. Turneringen som spelas i Australien däremot, den har sina sista kvartar idag. Spelarna är ju redan på plats i rätt land liksom, så de behöver inte göra något sånt. Det speciella där är istället att kvartarna spelas över två dagar men där är det söndagsfinal som det ska vara.

Pune

Anderson är en av de som verkligen imponerat på mig i början av säsongen. Det är inget nytt att han är bra, eller att han är stabil, men det är som att han hela tiden blir lite bättre, och äter sig lite närmare de bästa. När han gått långt i stora turneringar hittills har det oftast känts som lite flyt men jag tror man måste börja se honom som en utmanare om titlarna. Det ska mycket till, men han är verkligen inte långt ifrån. Inte mycket motstånd hittills den här veckan, och det blir väl inget motstånd alls egentligen. Jag kan inte tänka mig att han inte plockar titeln i Pune.

Annars gubbarnas turnering. Darcis spelade inte alls förra säsongen. Kom tillbaka nu, och var plötsligt riktigt bra. Att han går till semi i turneringar är knappast något normalt, och att han gör det direkt efter att ha varit borta i långt över ett år, det är ju rätt anmärkningsvärt. Riktigt bra lottning i och för sig, men bra gjort att vinna sina matcher och han är normalt mycket duktig mot servekanoner, så Karlovic kan få se upp idag.

Karlovic i semi ja. Han har servat helt fantastiskt. Spelmässigt inget utöver det vanliga med hans egna mått men det var längesen jag såg honom serva såhär bra. Varmt och skönt och så, det gynnar honom att bollen flyger snabbt, men det är knappast hela sanningen. Han har hittat serven på ett annat sätt än förra säsongen. Raka set hela vägen och bara två set till tiebreaks. Imponerande. Han börjar slå rekord nu förresten. Äldsta spelare att gå långt och så vidare. Äldsta spelare på över 40 år läste jag någonstans om han når final.

Anderson vinner, känns det väldigt starkt som.

Doha

Jag tycker verkligen inte att Djokovic spelat särskilt dåligt. Det är snarare hans motståndare som gjort det väldigt bra. Både Fucsovics och Basilashvili har gjort grymma matcher mot honom och att han då kan förlora set mot så bra spelare, det är det ju inget konstigt alls med.

Berdych som är den stora grejen. Han är en av flera spelare som kom tillbaka den här veckan och han är den som gjort det absolut bäst. Ingen rost alls har gått att se utan han har sett riktigt bra ut, inte med tanke på hur länge han varit borta utan rent allmänt. Han har spelat riktigt bra sett till hur bra han egentligen är och det är sjukt imponerande att göra i sin första turnering på ett halvår. Jag tror Berdych kommer bli riktigt farlig i år. Jag tror han kommer knacka på dörren till topp-10 vid årets slut och vilken mardröm att få honom som oseedad motståndare i Australian Open.

Cecchinatos lottning, vad säger ni, ganska okej va? Både att han fått möta spelare som inte är så bra men framför allt att han fått möta spelare som passat honom. I alla fall Lajovic igår. Mycket bättre än så kan nog ingen passa Cecchinato på hardcourt. Men visst har han förbättrat sin hardcourtförmåga, Cecchinato. Inget snack om den saken. Även om han torskar idag, vilket han gör, kommer han vara rankad på plats 18 på måndag. Det är lite sjukt det. Hyfsat klättring senaste året.

Wawrinka ska väl också nämnas. Han spelade inte heller mycket förra säsongen. Helt okej på papperet att gå till kvarten och bra att slå Khachanov men jag vet inte riktigt. Jag tycker inte han såg sådär superbra ut egentligen.

Herberts seger över Thiem ska också nämnas. Thiem är ordentligt nere i källaren. Han klarar helt enkelt inte av tempot. Men Herbert gjorde en kanonmatch. Kanske är detta säsongen då han kan etablera sig på topp-50, Herbert. Han borde ha spelstyrka för det.

Djokovic-Berdych i final imorgon. Det vore en kul match det. Kul för Djokovic i alla fall. Berdych har inte jättelätt för honom, om man säger så.

Brisbane

Tsonga smackade precis in matchbollen mot De Minaur. Riktigt underhållande match och Tsonga, han är verkligen redo i början av den här säsongen. Det trodde jag kanske inte när han var under isen i Davis Cup-finalen men det var för tidigt efter hans skada helt enkelt och nu har han hunnit bli redo. Högklassig match. De Minaur spelade helt okej, men en mardrömsmotståndare för honom i Tsonga rent spelstilsmässigt. När Tsonga spelar bra har han kraften för att slå igenom De Minaur och han har också säkerheten för att stå och bolla med honom i och med att De Minaur ännu inte riktigt kan sätta press på sin motståndare. Det är inte många spelare som spelar som Tsonga, så inget stort problem för De Minaur, men ändå, den typen av spelstil klarar han inte riktigt. Men jämnt var det och grymt underhållande. Kanonmatch helt enkelt och kul att se Tsonga spela såhär igen.

Medvedev och Nishikori har också varit riktigt bra. Dimitrov spelade bra han också, men Nishikori slog honom ändå i raka. Bra gjort. Jämn match där, men Dimitrov blev nervös i slutet av seten. Inte första gången det händer direkt. Ändå en positiv inledning för honom rent spelmässigt. Han såg pigg ut. Medvedev var lite sämre än Raonic i de två första seten men sen mycket bättre i skilje. Inte första gången Medvedev vinner såna matcher. Han ser inte mycket ut för världen men han är rackarns stark mentalt. Raonic, nja, jag vet inte. Det är inget att skämmas över att förlora mot Medvedev och han var bättre i två set men jag tycker inte hans spel är där riktigt. Han tar inga kliv framåt just nu.

Kyrgios borta från topp-50 i och med den där förlusten och nej, det var ingen höjdare till insats. Chardy tar ofta chansen såna här veckor. Det är det som håller hans ranking uppe.

Medvedev-Tsonga i ena semin, kanonmatch. Nishikori lär slå Chardy rätt lugnt och säker. Oavsett vem som vinner semin på övre halvan, jätteintressant final i Brisbane också på söndag alltså, skillnad från de andra två turneringarna som har lördagsfinal.